APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
deyutza07 Profile
Femeie
23 ani
Buzau
cauta Barbat
25 - 48 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE / daunatorii albinelor  
Autor
Mesaj Pagini: 1
cristi x
apicultor

Din: Calarasi
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 404
am urmarit discutiile de pe acest topic. si eu am avut probleme cu prigoriile, cu broastele, dar niciunul din daunatorii pe care i-ati mentionat nu ma sperie mai mult decat omul ignorant.
toti vecinii se uita peste gard la stupii mei si cum prind cate un roi incep sa se viseze bogati, cu bidoane pline de miere si bani la saltea. am incercat sa-i stimulez financiar sa-mi returneze roii, dar fara succes. in prima iarna de obicei ii pierd.
in orice domeniu daca nu te documentezi sansa sa reusesti este aproape nula.
in anii 77 am pierdut 10 stupi (toti). atunci am facut cunostinta cu loca americana. nu pot sa spun ca eram ignorant fiindca citisem, dar pe vremea accea nu se preciza ca este chiar atat de catastrofala.
in 94 un unchi din rm valcea, din categoria vecinilor mei, care nu citise un rand despre albine, m-a luat la stupina sa (14 stupi orizontali) sa se faleasca. am inceput un rapid control, iar la al 3-lea ma izbit mirosul de putrefactie. am descoperit imediat puietul atacat. din toti stupii 3 aveau sigur, dar in forma incipienta. i-am recomandat sa inceapa urgent un tratament cu locamicin, dar eu eram un nimeni care-l invata sa cheltuiasca bani pentru albine, nu sa scoata. nu a facut absolut nimic. pe vremea aceea aveam 50 familii. surpriza a venit in anul urmator cand la un 3 noaptea m-am trezit cu 14 familii la calarasi. i-am descarcat intr-o zona din apropierea stupinei unde aveam un loc cu ceva salcami. a doua zi am fost socat. din 8 zburau fluturii, patru mai aveau un pumn de albine, iar doi aveau o infectie groaznica. norocul a fost ca i-am asezat la distanta si era in timpul culesului de salcam. am urmat o procedura stricta de igienizare si am reusit cu un pachet de locamicin sa tin sub control un stup pe care l-am tinut sub carantina 2 ani pentru a ma convinge ca nu mai reprezinta un focar.
as lungii prea mult povestea daca ar trebui sa mai dau si alte exemple.

in loc de concluzii:
recomandarea mea pentu incepatori este sa nu considerati ca aceasta ocupatie se poate face fara cunostinte primare, fara putina experianta si ca ea ar reprezenta numai o sursa de imbogatire. in momentul in care va apucati de o astfel de treaba incercati sa o faceti profesional si cu un grad inalt de responsabilitate. nu pastrati un stup slab numai pentru a avea un numar mai mare. acela reprezinta un focar pentru stupii vostri si ai vecinilor vostrii. ca sa fiti apicultori adevarati trebuie sa respectati o etica profesionala.


pus acum 16 ani
   
viorelolt
apicultor

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 492
Am si eu o epava de vecin care atunci cand mi-am luat albine mi-a spus: "Bai Viorele, de cand ti-ai luat albine nu am mai luat fructe din copaci ca le mananca albinele florile." Tare nu?
Sau: "Ce ma ti-ai dat stupii langa gardul meu ca sa ajunga la salcamii mei?"
Am incercat sa-l iau cu binisoru, ii duceam si cate un borcan cu miere pt. copii. Nimic. La un moment dat cum ma vedea prin gradina incepea sa ma injure. Stiam ca omu e tembel (medical vorbind). Asa ca m-am gandit ca nu trebuie sa ma pun la mintea lui si ce credeti ca am facut? Va spun tot eu: Am un prieten politist si l-am rugat pe el sa se duca la nebun la poarta si sa-i spuna ca i-am facut reclamatie ca ma injura. Cand i-a spus ala ca ii da o amenda de 5oo lei, a facut pe el. De atunci ma saluta de cate ori ma vede. 

Modificat de viorelolt (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619

cristi x a scris:

toti vecinii se uita peste gard la stupii mei si cum prind cate un roi incep sa se viseze bogati, cu bidoane pline de miere si bani la saltea. am incercat sa-i stimulez financiar sa-mi returneze roii, dar fara succes. in prima iarna de obicei ii pierd.



Acum sute de ani, legea in Tarile Romane obliga vecinii sa lase pe proprietarii roilor sa-i urmareasca si sa-i recupereze de pe proprietatile acestora.

Modificat de stefan1 (acum 16 ani)


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 16 ani
   
orban stefan
apicultor

Din: sighisoara
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 575
stefane legea asta ar fi buna si acum eu am o dementa de vecina care o vrut sa cheme politia ca am luat roiul de pe pom din gradina  comuna pt ca sint mai multi pe curte ma intrebat ca eu cum i mi permit sa tin albine in oras va dati seama cam ce gindere poata sa aiba uni 

_______________________________________
O viata intreaga inveti, sa inveti ca nu stii nimic.

pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Am adus si eu stupii acum 7/8 zile acasa. Nemaiputand sa ii inchesui, i-am impartit acum pe doua vetre, vreo 60 ducandu-i la 3 km departare, in gradina unui prieten, agricultor, care este izolata de sat, la vreo 130 m de alte case/gospodarii si unde isi tine si el "fiare" agricole.

Oamenii din zona aceea, care ziua servesc sapa si noapte rachiu, deja au inceput sa carteasca faptul... Tocmai cand ma pregateam sa le spun ca or sa serveasca si ceva miere, fiindca le intelegeam frica sau lacomia, dupa caz... prietenul meu, delicios ca de obiceiu, s-a rastit la unul care devenise cam nesimtit: "Nu ma enervati, ca mai aduc inca 60!!!"

Atunci au tacut malc.


pus acum 16 ani
   
v.vlad
apicultor

Din: BUZAU
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 289
Prin mai, dupa ce se terminase salcamul, mi-a roit un stup ,iar roiul respectiv n-a avut unde sa se aseze decat in varful unui mar al unei vecine si matusa pe deasupra . Nici n-a vrut sa auda de taiatul crengii respective desi era pe varf si nu avea nici fructe . A trebuit sa ma chinui cu o rama pe care am tinut-o lipita de ghem mai bine de 5 min pana am crezut eu ca sunt pe ea destule albine care sa le atraga si pe celelalte. S-a suparat ,, matusa "ca ce-mi tin eu mustele atata in marul ei , ca n-o sa mai faca mere , ca ea nu mai poate sta pe canapea la drum ....  I-am zis atunci ca albinele mele fac numai ce le spun eu sa faca , ca ma asculta numai pe mine si ca daca nu ma lasa sa-mi termin treaba o sa fluier intrun anume fel si imediat va fi intepata. intamplarea pura a facut ca  ea ,care statea chiar langa marul cu pricina , sa fie intepata de o albina . Va imaginati ce a fost atunci la gura ei ( adevarul e ca o perioada mi-a fost teama sa nu-si puna amenintarea in practica - ca va face un vermorel de decis si-mi da intro noapte la toti stupi ) . De daunatorii de felul acesta cred c-ar trebui sa ne ferim .
SA  AUZIM DE BINE !


_______________________________________
Sa citim numai de bine !

pus acum 16 ani
   
vip_mifu
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 26
frumoase povesti bine ca eu nu am probleme cu vecinii
si totu mere bine  numa bine


pus acum 16 ani
   
porojan
apicultor

Din: Sibiu
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 57
vlade, mi-a placut treaba cu fluieratul si intepatul, dar vad ca se tine tare pe pozitii matusica ta! 

_______________________________________
pai, nu-i asa?

pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la