APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
pissy_kitty
Femeie
24 ani
Sibiu
cauta Barbat
24 - 48 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / Familii normale!  
Autor
Mesaj Pagini: 1
valy
apicultor

Din: costesti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 46
Cand te intalnesti cu un coleg de breasla deseori te trezesti cu o intrebare "cati faguri cu puiet ai?". Zilele acestea din trei "tovarasi" cu experienta ,ce mi-au iesit in cale ,niciunul nu a ezitat sa ma intrebe cum stau la capitolul puiet.Cert este ca 2 dintre ei stiindu-i 'vanatori si pescari' mi-au zis de ramele lor cu puiet atat de numeroase incat m-am dus repede la calendar sa vad daca nu cumva trebuie sa infloreasca salcamul si eu nu stiu.....Intr-adevar unul mai de-al nostru , om cu stat la cap mi-a zis care ar fi situatia vaitandu-se omul.Pentru toti cei sinceri adresez o intrebare ce framanta mai ales incepatorii<Cate rame cu puiet trebuie sa existe la vremea asta pentru a fi siguri ca iernarea decurge normal? Dar la roi?" Zona la care ma refer e una din Arges unde seceta a fost  la ea acasa,iar acum parca activitaea se desfasoara mai bine.Va rog sa faceti referire la ce se afla in cutie si nu la ce ar fi trebuit sa visam.Multumesc!

pus acum 16 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Situatia de anul accesta nu se incadreaza in cea standard.Albinele sunt mai intelepte decit noi reduc ponta matci in functie de cules.Desi uni apicultori au introdus sirop si rezervele de hrana sunt bune matca nu depune puiet unul din motive ar fi lipsa de polen .Din fericire ploile din ultima vreme ajuta la refacerea rezervelor de polen.De acum nu mai gasim rame complecte cu puiet,conteaza ca matca sa aibe spatiu de ouat,la roi sa delimiteze spatiul prin diafragma la ramele care sunt acoperite cu albina si eventual rama descapacita putin dupa diafragma.La roi daca au 4-5 rame cu puiet chiar daca nu complete e ok.Reducerea urdinisurilor este esentiala.

_______________________________________


pus acum 16 ani
   
maximus
Vizitator



situatia de anul acesta este buna sub raportul puietului.pentru ca a fost cules de

intretinere aproape mereu,matcile au pontat.sigur,am si stimulat atat roii cat si

familiile de baza,si la aceasta vreme am in medie 7-8 rame Me la familii si 4-5 la

roi.este musca din plin pentru a trece iarna cu bine.daca tratamentele si rezervele

de hrana sant corespunzatoare,atunci succesul e garantat.


pus acum 16 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Trebuie tinut cont de ce soi de albine ai, altfel ai putea trage concluzii gresite. La noi nu prea sunt soiuri pure, dar linii mai mult sau mai putin apropiate de rasa italiana sau de carnica. Se stie ca rasa italiana prelungeste mult puietul in toamna si trec prin iarna familii populate. Primavara reiau devreme cresterea puietului. Rasa carnioliana inca de la salcam incepe sa reduca suprafata de puiet, toamna inceteaza mai devreme ouatul si intra in iarna cu familii mai slab populate. Dar asta e starea lor normala.

_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 16 ani
   
maximus
Vizitator



daca ai matci imperecheate in vara ponteaza mai mult,indiferent de rasa.doar cele care au mai mult de 2 ani incetinesc .si sa nu uitam stimularea,care este esentiala pentru iernare,mai ales pe seceta.

pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Draga vali, in principiu e bine sa te feresti de intrebarea "cati faguri cu puiet?". Nu conteaza numarul de faguri pe cat e imprastiata ponta cat conteaza cantitatea de puiet depusa. Aici trebuie sa fii foarte atent intotdeauna! O rama compacta poate cumula cantitatea de puiet pe doua rame obisnuite.

Acum o saptamana zile am adus stupii acasa pe cele doua vetre. Am trecut recent in revista cativa stupi deoarece la mine pe vatra cantarul are un spor de 4/5 kg, iar dupa ploile acestea era de asteptat...

In urma cu 3 saptamani, pe seceta cumplita puietul era imprastiat pe 6/7 faguri din cei 10 in corpul Dadant de jos, dar fara a fi compacte unele rame cred ca nu contineau nici 1000 de celule de puiet, dar trecand repede privirea peste ea ai fi crezut ca este rama de puiet get beget. Fata de caldura cumplita, albinele au redus puternic hranitul reginei, deci capacitatea ei de ponta. Ce bine ca au facut-o, deoarece rezervele de miere s-au pastrat.

La controlul de ieri, reginele au depus deja doua rame compacte de larve si oua de parca ar fi acum primavara. Pana va ecloziona aceasta generatie se vor umple 3/4/5 rame de puiet compact in functie de capacitatea stupului.

In fine, dupa aproape 6 saptamani, ma simt multumit, cantarul misca foarte bine!

Modificat de lucky5strike (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la