APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
loca23
Femeie
23 ani
Cluj
cauta Barbat
23 - 44 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE / 15 lei pentru repopulare  
Autor
Mesaj Pagini: 1
fcvaslui
apicultor

Din: undeva in Moldova
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 787
Oare ce vrea sa spuna domnul Zorici in acest articol?




"Productia de miere va fi foarte slaba in acest an din cauza temperaturilor extrem de ridicate. Practic, nu s-a facut decat mierea de rapita si ceva cantitati pe floarea soarelui, in jur de 5-6 kg pe familia de albine. Mierea de salcām si tei lipseste aproape cu desavārsire din zonele traditionale in producerea mierii", a spus Zorici.

Acesta a precizat ca, desi MADR a alocat anul acesta un sprijin financiar pentru apicultori de 20 lei/familia de albine, daca preda cel putin 10 kg/familie pentru procesare, 6 lei/familie pentru sustinerea achizitionarii de medicamente necesare cresterii albinelor si 15 lei pentru repopularea in stupi - apicultorii nu pot beneficia de aceste subventii daca nu au obtinut productii care poate fi predate pentru procesare. "Apicultorii nu vor reusi sa-si recupereze cel putin investitia, in acest an, care se ridica la aproximativ 50 lei pe familia de albine", a explicat Zorici.

In acest sens, apicultorii au cerut un sprijin de la MADR pentru subventionarea unei cantitati de 5 kg de zahar de familia de albine pentru a putea asigura hrana albinelor din iarna. "Avem aproape o luna de cānd am cerut acest sprijin la MADR, dar pāna in prezent nu am primit nici un raspuns", a spus presedintele ACAR.

Cu toate acestea, reprezentantul apicultorilor afirma ca mierea autohtona nu se va scumpi si nici nu va lipsi de pe piata interna pentru ca oricum ramānea doar o cantitate de numai 2.500 de tone, cea mai mare parte a productiei, in jur de peste 7000-10.000 de tone, erau exportate pe piata UE in ani normali, iar restul se utiliza pentru hrana albinelor din iarna.

Consumul anual de miere de albine in Romānia este, in medie, de numai 100 de grame pe locuitor, de 25 de ori mai mic decāt cel inregistrat in tarile Uniunii Europene, unde consumul anual se situeaza intre la 1,5 -2,5 kg/locuitor. La ora actuala mierea autohtona este achizitionata de la apicultori pentru procesare la un pret de 4 lei/kg, cea poliflora si la 6-6,5 lei/kg - mierea salcām, in conditiile in care in magazine se comercializeaza cu preturi aproape duble.

Potrivit presedintelui ACAR, mierea romāneasca va fi concurata de importurile de miere din China, care vinde kilogramul cu 55-60 centi. Productia de miere din Romānia, din ultimii doi ani, s-a ridicat in jurul valorii de 19.000 tone, numarul total de familii de albine fiind de peste 900.000. Principalele judete unde se regasesc cele mai multe familii de albine sunt Vālcea, Mures, Arad si Bihor. Apicultorii au la dispozitie circa 12 milioane ei din fondurile europene, in perioada 2007-2013, pentru proiecte de dezvolare a sectorului. In prezent in Romānia sunt inregistrati la nivel national circa 35.000 de apicultori.


_______________________________________
''prefer sa am lalele in gradina decat diamante la gat''

pus acum 16 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Ce nu spune domnul presedinte este faptul ca si cei ce au predat mierea au luat plasa.Ma numar printre ei ,am predat mierea si am asteptat plata.La depunerea dosarului cere ;Borderou de predare si dispozitia de plata  {plata sa facut dupa 30 zile}deci efectiv nu am avut cum sa-l depun Anul trecut era 30 de zile de la primirea banilor.Mi-e scirba ca traiesc in tara asta unde toti fac legi si ordonante .Sa plateasca mierea bine nu sa lege apicultorii de procesatori prin tot felul de smecherii.

_______________________________________


pus acum 16 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Eu anul trecut am cumparat, 1 litru de mitac cu 90 de lei, si 3 litri de petrol cu 30 lei, total 130 lei. Cred ca inca 2 ani de zile sunt  asigurat, si nu mai ajung la mila nimanui, si afacerea cuiva. Pe acest tratament sunt sigur, am o populatie in acest an cum  nu am avut-o de multi ani, si familii sanatoase.
   Nu am avut pierderi de matci, cum se spunea, sau din efectivul de albine. De anul trecut eu nu am mai tratat albinele decat acum cateva zile, practic marti am facut al doilea tratament.  Din aproape 200 de familii, am gasit o infestatie mai mare la 2-3 familii, din 60 verificate, caci la 60 de lazi am si fund antivarroa.
   Daca plateam cotizatia la ACA ma costa mai mult, decat tratamentul. Eu am ales acesta varianta. Fiecare este liber sa decida la el in stupina, asa cum a invatat, sau cum gandeste, ca este mai bine sau economic.
   Mentionez, ca folosesc Mitac, in stupina, din anul 2000, si in afara de acest an, in fiecare an am avut familii in plus. In acest an m-am oprit la un numar de stupi, si nu m-am mai dus pe dezvoltare, caci nu pot fizic, mai mult.
   Cei din Ramnicu Sarat,  ma cunosc, si stiu ce vreau sa zic, si nu sunt glume.

p.s. pentru Mitac am dat si un borcan de miere

Modificat de balasbebe (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la