APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Lolalola pe Simpatie
Femeie
22 ani
Cluj
cauta Barbat
26 - 80 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PLANURI....PLANURI....PLANURI..... / un mail primit azi  
Autor
Mesaj Pagini: 1
fcvaslui
apicultor

Din: undeva in Moldova
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 787
Stimate domn,

Doresc să fac un sondaj cu opiniile a 100 de apicultori, pentru realizarea unor instalaţii automate de īncălzire a stupilor pe timpul iernii. Pentru aceste instalaţii am nevoie de cāteva date din partea dv. a specialistilor īn cresterea albinelor. Instalaţia pe care vreau s-o realizez  trebuie să controleze şi temperatura īn stup īn funcţie de condiţiile meteo din afara stupului. Studiez această lucrare de mai bine de 2 ani de zile şi īn toată cercetarea mea, şi a literaturii de specialitate nu am găsit ce temperatură trebuie menţinută īn stup pe timpul iernii?
 
   Avānd īn vedere experienţa dumneavoastră, vă rog dacă se poate să-mi comunicaţi tot prin e-mail părerea despre această temperatură. Menţionez că nu sunt apicultor, ci doar un cercetător īn domeniul electronic, sunt autorul cărţii ELECTRONICA IN AGRICULTURĂ, şi inventator a peste 950 de proiecte. Mă numesc Adrian MOROŞANU şi convieţuiesc īn Timişoara, de curānd am scos pentru apicultori un produs nou cu denumirea de Instalaţie electrică de dezinfecţie şi deratizare a stupilor, aceasta foloseşte radiaţiile ultraviolete, care distruge atāt bolile produse de bacterii (bacterioze) cum sunt: Loca americană, Loca europeană, Septicemia, etc. Cāt şi bolile produse de viruşi (viroze) cum sunt: Boala neagră, boala de pădure, paralizia etc. Puietul in sac care este şi el o boală contagioasă de natură virotică. Nosemoza, Varoza, Acarioza, Brauloza etc.  Sau bolile produse de micoze (ciuperci) cum sunt: Ascosferoza sau aspergiloza. Această instalaţie o foloseşte cu mare drag un bun prieten pe care l-am cunoscut īntāmplător īntr-o staţiune balneară.
   Avantajele acesteia are ca scop diminuarea cheltuielilor ocazionale de aplicarea tratamentelor īn stupi. După cum ştiţi aceste boli provoacă īn prezent īn Europa o puternică diminuare a randamentului producţiei apicole şi pierderi importante de colonii in cazul in care nu se iau masuri urgente de combatere a acestor boli. Incepānd cu anul viitor voi īncerca să scot un nou produs de alungare, combatere şi anihilare a altor duşmani ai albinelor cum ar fii: Galerioza sau molia fagurilor (găselniţa), Viespea, Lupul albinelor, Fluturele „cap de mort”, Furnicile, Broaştele, Şopārlele şi Şoarecii. Pentru alungarea Păsărilor cum ar fii: Rāndunelelor, Ciocănitorilor, Vrăbiilor, Prigoniilor, Piţigoilor şi chiar a Raţelor am făcut deja cu patru ani īn urmă şi au fost destul de bine cumpărate, fiind folosite şi la alte păsări şi animale.

   Avānd speranţa că printr-o eventuală colaborare cu dumneavoastră voi putea īndeplinii şi duce la bun succes aceste proiecte, vă rog să mă contactaţi fie prin e-mail sau telefonic la nr: 0727 603890 sau pe messenger adresa mea de ID: mustang_electronic2000. Iar dacă vreodată aveţi nevoie de un produs conceput de mine, voi ţine seama de ajutorul pe care mii l-aţi acordat, făcāndu-vă o reducere de preţ.

              Cu stimă Adrian Moroşanu      - Timişoara


_______________________________________
''prefer sa am lalele in gradina decat diamante la gat''

pus acum 16 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Stupul nu moare de frig.Daca albinele nu hiberneaza in ghem care va fi uzura?Matca cind isi va incepe ponta?Prea multe necunoscute eu zic ca o impachetare corecta,mincare suficienta si tratament adecvat este reteta unei bune iernari.

_______________________________________


pus acum 16 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Poate ca de maine o sa auzim ca o sa vindece si bolile incurabile la om.
   Piata este plina de idei, poate ca este bine sa fie incurajata.
   Boala neagra, sau boala de padure, apare, in conditii de seceta, numai la anumite familii, si in anumite perioade. Intreb cum se poate vindeca. Cauza este alimentatia necorespunzatoare, si in primul rand a polenului.

   Pana acum noi foloseam stupii cat mai bine izolati. De cativa ani, am introdus, pe rand stupi, cu sita pe fundul lazi. In Salaj, deja multi practica, un orificiu, mai mare, sau mai mic, pentru aerisire. Unii il astupa iarna. Eu folosesc de 2 ierni, in total la 60 de lazi, sita, cu subar. Nu las in totalitate deschis, caci s-ar mari consumul de hrana, dar las suficient loc, cat  sa nu sufere prea mult albinele de frig. Aceste lazi, parca au albinele mai viguroase, decat cele "infofolite" Eu nici o data nu risc, cu toata stupina. Fac experiente, dar deocamdata, in cele cu sita, nu am avut pierderi. Mai degraba, am vazut o mortalitate mai mare la cele "impachetate", ma refer la albine uzate, si nu la familii.  La 200 de familii, peste iarna nu pierd, mai mult de 2-3 familii, din diferite cauze. Cel mai mult pierd, daca ramane stupul fara matca si nu sunt pe faza.
   Cred ca este  o tema interesanta si merita discutata.
   In Salaj, am inteles, ca un stupar avea in stup montate rezistente electrice. Un alt stupar a facut un pat cald, din balegar, dar acela a avut  mari probleme. Idei sunt suficiente, dar este mai greu cand trebuie sa investesti, sau sa le pui in aplicare. Asta este economia de piata. Cand ai familii putine, merita sa investesti, ca ai si bani, si nu sunt sume mari.
    A aparut acel aparat pentru fumigatii, pentru Varroa, si nu stiu cati dintre stupari isi permit sa-l cumpere.


pus acum 16 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle fcvaslui,
La inceputul anilor '90 in revista romana de apicultura un articol despre un moldovean, daca nu ma insel, care facuse sistem de incalzire a stiupilor in remorca apicola.Mi-e greu sa-ti spun luna aparitiei revistei.
Eu sa fiu sincer nu sint adeptul incalzirii stupilor pe timpul iernii,asa dupa cum spune filip:albina nu moare de frig ci numai daca n-are ce minca. Cosider ca sint multe necunoscute care trebuie discutate.
Cu stima

Modificat de drone1952 (acum 16 ani)


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
dragos2006
Vizitator



ce mi se pare mie interesant nu este incalzirea fiecarui stup in parte , mie mi-ar fi foarte greu -la 300 de cutii ... dar ce am vazut ceva  si mi s-a parut interesant este iernarea in spatii inchise si climatizate , in Romania pana acum am gasi 2 stupari care ierneaza stipii in beciuri special amenajate iar pe net am vazut un film cu o stupina din Franta care in momentul in care dadea prima zapada cu motostivuitorul baga stupii in hangar .

pus acum 16 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596

dragos2006 a scris:

ce mi se pare mie interesant nu este incalzirea fiecarui stup in parte , mie mi-ar fi foarte greu -la 300 de cutii ... dar ce am vazut ceva  si mi s-a parut interesant este iernarea in spatii inchise si climatizate , in Romania pana acum am gasi 2 stupari care ierneaza stipii in beciuri special amenajate iar pe net am vazut un film cu o stupina din Franta care in momentul in care dadea prima zapada cu motostivuitorul baga stupii in hangar .



Si eu am iernat in 2 ani intr-un sopron (aproximativ 10 x 10 m) cateva familii (aproximativ ), consumul de miere a fost mult mai redus decat la familiile care au iernat in aer liber dar sunt unele dezavantaze:
- la primele semne de incalzire si zbor trebuie scosi repede afara sau realizat un sistem in asa fel incat sa se poata realiza zborul de curatire
- manopera + timp


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 16 ani
   
luci
apicultor

Din: DEVA
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 140
De obicei in ultimii doi ani am avut si 2-3 stupi slabi pe care i-am iernat pt matci de rezerva in pivnita.Ierneaza f bine chiar si stupii ff slabi numai ca in primavara nu prea poti sa faci nimic cu ei iar stupii bine populati si cu hrana suficienta ierneaza si-n scorbura.

_______________________________________
Ps 139.16 "Cīnd nu eram decīt un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau; şi īn cartea Ta erau scrise toate zilele cari-mi erau rīnduite, mai īnainte de a fi fost vreuna din ele."

pus acum 16 ani
   
PricopArthur
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 77
Temperatura iarna in absenta puietului este inlada de 4 -8 grade(ideal) iar in mijlocul ghemului de 25 grade. In prezenta puietului temperatura in ghem creste la 35 grade. Vara din nou temperatura nu trebuie sa depaseasca 35 grade.

pus acum 16 ani
   
kiloz
apicultor

Din: oradea
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 295
incalzirea pt stupi trebuie pornite dupa ce a fost primul zbor de curatire dar simultan trebuie si asigurat alimentarea cu apa sau sirop diluat  sa facut esperiment si pe stupi si in pavilion -incalzirea se pornea numai in timpul noptii cu automat -pt apreveni iesirea albinelor pe timp nefavorabil -rezultate foarte bune in pavilion --in plina iarna nu se vede nici un rost  

pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la