APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
monaahmed2012 25 ani
Femeie
25 ani
Calarasi
cauta Barbat
25 - 46 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / mitul "albinelor negre"  
Autor
Mesaj Pagini: 1
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Nu o data mi s-a intamplat sa aud voci care sustin ca ar exista un sort de "albine negre" hoate, deosebit de insistente cand vine vorba de furtisag, a carei prezenta in stupina s-ar traduce printr-un permanent pericol pentru restul familiilor sau care familii de "albine negre" ar fi de nedorit in pastoral.

Am considerat necesar un nou topic in acest sens ca sa nu mai amestecam subiectele. Parerea mea in acest sens am s-o expun putin mai tarziu, dupa postarile voastre.

Deci, ce stim, ce am auzit despre "albinele negre" hoate?


pus acum 16 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Nu doresc o campanie impotriva Albinei Negre -posibil sa fie si albine negre ceva mai ponderate in fenomenul de furtisag.Testul cel mai elocvent este cel cu faina ,Pentru a depista de unde provin albinele care fura la stupul cu pricina se presara faina la urdinis pe albine dupa care se urmaresc in ce directie zboara .Daca in zona sunt mai multe stupine daca ai posibilitate vei gasi din ce stupi provin .Am mai facut un test la distanta de 500 m am pus o cutie cu miere primele albine au fost cele negre care au descoperit sursa.

_______________________________________


pus acum 16 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1186
In primul rand cred ca ar fi nevoie sa descriem un pic acest sort de albine, ca sa vedem cum il identificam, daca il avem sau nu.
Eu, de ex, am albine negre autohtone, acea carnica de-i zice carpatina; daca am famiilii cu matci si am grija sa descapacesc sau sa dau sirop spre seara, nu am probleme. Si, cand stimulez, intotdeauna afumatorul scoate fum din abundenta, nu peste familia deschisa, ci in apropiere, ca sa maschez mirosul de miere sau sirop.


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 16 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Domnule pab.Aici nu discutam de un apicultor priceput ci despre tot felul de indivizi care stimuleaza cu rame agatate in pom si lighean cu sirop in fata stupului.Apoi cind ramin fara stupi pun miere in lazi si arunca cu apa fiarta, de astia mie frica .De aceia am incercat sa elimin albinele cu instincte de hoate .Idealul nul putem atinge dar putem incerca.

_______________________________________


pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
In aceasta problema si mie mi s-a parut ceva bizar. Nu pot continua fara sa fac un context mai larg:

Iau in discutie cazul furtisagului ascuns (adica acela care are ca efect familii fara pic de hrana, doar cu puiet, cu matca sau uneori cu botci, daca ea e ucisa de hoate).
In cadrul furtisagului ascuns, care poate aparea
- in pastoral, in caz de supraaglomerare (in 2003 la floarea soarelui am sosit primul la un lan de cateva sute de ha, apoi in cateva seri au mai fost adusi 300 fam; nefiind cules s-a iscat un furtisag lent intre stupine) 
- in stationar cand siropul nu e dat pe masura familiei/cedarea unui fagur de miere pe timp de caldura.

In cazul de stationar, de exemplu, albinele sunt ocupate din plin cu siropul, ventileaza; hoatele, simtind mirosul, patrund in stup relativ usor (albinele stupului cu gusa plina nu mai au grija apararii). Acum: intrand, iesind, hoatele vor obtine treptat un miros asemanator coloniei atacate si intr-o zi doua o lipsesc de miere. Le observi cand se ridica pe peretele stupului, sunt albine cu abdomenul umflat, decoleaza cu greu, majoritatea NEGRE, fara pic de perisori pe torace, care si el e negricios.

Intrebarea care ma framanta: au culoarea asta datorita inghesuielii in celule dupa miere (situatia aceasta face albinele sa se innegreasca) sau sunt intr-adevar un soi de "albine negre hoate"? Ma preocupa modul cum au intrat aceste "albine negre" in constiinta stuparilor, cred ca ar ajuta mult in dezbatere...

Modificat de lucky5strike (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Dupa cum am observat si eu, albinele hoate sunt mai negre, si intradevar, parca nu au perisori. Aceste albine muncesc mai mult, pentru ca trebuie, sa se strecoare pe crapaturi, sa descapaceasca mierea, iar acolo fagurii nu mai sunt curatati de albine. Eu am observat pe lazile din care furau hoatele, pete de miere inegrita, adica se vedea "traseul". Cand albinele culeg nectarul din flori, acestea se periaza tot timpul, pentru a colecta si polenul. Atunci cand fura, nu mai au decat o grija, cum sa ia cat mai mult, si nu se mai "spala".

pus acum 16 ani
   
jonny_it
apicultor

Din: Piatra Neamt/Sibiu
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 2596
cand aveti timp va recomand sa cititi  "Honey Bee Biology and Beekeeping" -   Dewey M. Caron (este in limba engleza)
  asta numai asa ca fapt divers 

  o familie de albine normala sau care tinde catre normal (aproximativ 10 mii de indivizi) se poate apara singura.

  furtisagul se declanseaza cand datorita reducerii culesului multe albine raman fara ocupatie si datorita instinctului lor de acumulare a rezervelor cauta toate sursele disponibile ... si altfel ajung la alte familii, care datorita unor crapaturi prin peretii stupilor, a urdinisurilor exagerat de mari patrund, iau "mostre" de miere si se intorc cu alte cateva sute / mii de albine, agitand intreaga stupina.

  batranii spun ca "albinele care au intrat in alt stup si au gasit miere vor cauta pana mor prin alti stupi miere si nu vor mai merge la culesul normal de nectar si polen".
  asa zisele albine negre se intalnesc in timpul furtisagului, ele fiind albinele hoate care stropite cu venin si periate de celelalte albine in incercarea lor de a le impiedica sa patrunda in stupi.

  albinele negre sunt si albinele care duse din zonele de munte in zone mai joase (in primii ani, apoi se amestexa genetic cu populatiile locale) ies dimineata mai repede la zbor si gasesc albinele locale inca in stare de semighem (toamna) si le ataca foarte usor, uneori producand distrugeri semnificative; aceeasi problema si in cazul viespilor.


_______________________________________
Din două posibilităţi de alegere, alege-o pe a treia.

pus acum 16 ani
   
costelo_56
apicultor

Din: IASI-Capitala Moldovei
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 87
Albina neagra este albina hoata,albina care apare in  lipsa culesului prin aparitia fenomenului de furtisag la familiile mai slabe,fara matca ,sau prin admistrarea neglijenta a siropului de zahar in completarea rezervei de hrana.                       
Antidot pentru intimpinarea aparitiei acestui sort de albine:
-stupi etansi fara crapaturi
-micsorarea urdinisului in functie de puterea stupului
-administrarea siropului numai pe seara
-folosirea fumului din abundenta
-evitarea deschiderii stupului timp indelungat


pus acum 16 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Parerea mea e ca albinele hoate se recruteaza din randul albinelor batrane, deja uzate. E si o masura inteleapta, ca multe din ele sfarsesc prin a fi intepate iar pierderea pt stup e mai mica daca moare o albina batrana. Daca reuseste sa intepe si o aparatoare, care este din albinele in plina putete, cu atat mai bine pentru hotzoman. Dupa ce paza este coplesita, la jaf participa si alte albine, care se uzeaza si ele , caci in aglomeratie sunt murdarite cu mierea luata pe gherutze de albine. De fapt murdaresc si ramele si urdinisul. Si eu cred ca albinele invatate la furat se vor intoarce cu greu la cules, doar daca apar culesuri bune, daca nu sfarsesc uzate in incercarile de a intra si in alti stupi.
   Exista insa genetic albine predispuse la furtisag. Eu am avut o asemenea familie, altfel buna, dar prima prezenta in toate scandalurile din zona. Caracterul s-a perpetuat la 4-5 generatii. Anul asta i-am schimbat matca.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 16 ani
   
maximus
Vizitator



acum cativa ani cutreierand muntii maramuresului am intalnit la un batran un soi de albine negre , mai mari decat ale mele.bineinteles,am luat o matca si bagat-o intr-o familie de acasa.

  s-a remarcat pana toamna prin ponta prelungita,iar in septembrie anul trecut mi-a umplut stupul de miere,avand cules de la ora 10 seara incolo.un vecin incepator stimula "relaxat" familiile,in timp ce la mine,in fata stupului cu pricina,intuneric fiind,era cules ca la salcam.

  chiar am urmarit intr-o noapte,era trecut de ora 23,liniste totala la restul familiilor,in afara de cea din maramures care culegea la lumina lunii.

  anul acesta nu s-a remarcat decat prin ponta masiva,instinct f. slab de acumulare a nectarului,motiv pentru care am suprimat matca.


pus acum 16 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Cred ca Maximus a dat raspuns la intrebare lui Lucky. Nu e mit, exista o astfel de albina, arhaica, diferita ca aspect de soiurile obisnuite de la noi. Am mai auzit asta de la stupari, am si vazut astfel de albune. Stupul meu de care am vorbit inainte nu avea albine diferite ca aspect, dar insusirea de a fura e posibil sa o fi dobandit printr-un astfel de trantor.
  Pentru geneticieni, calitatile albinei lui Maximus, care poate zbura noaptea, prezinta sigur interes. In locuri mai izolate sunt sigur ca mai exista si la noi in tara soiuri locale cu insusiri interesante, o rezerva de gene care nu ar trebui sa dispara.

Modificat de stefan1 (acum 16 ani)


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Stai putin, nu zboara noaptea, adica nu e vorba de intuneric, ci de luna plina. Cand este luna plina si sursa tare de cules, nu e neobisnuit ca stupii sa iese la lucru; in caz de furtisag, poate e mai acut, desi n-am avut ocazia in acest caz. Am intalnit insa cazuri la culesul de tei, se gasesc ceva referiri si in literatura de specialitate, bineinteles e foarte rar, dar de dragul diversitatii, se intampla.

In fine, eu consider ca nu e vorba de o rasa de "albine negre" hoate ci de acele culegatoare batrane pe care le avem cu totii in ograda, care se strecoara mai usor pe urdinis si datorita activitatii de furtisag (lupte cu albinele stupului, inghesuirea in celule, naclaire) capata culoare inchisa la abdomenul.

Fenomenul este prea general pentru a fi vorba de o rasa, pentru ca exista in stupina fiecaruia familii predispuse la furtisag, exemplu: oricine face o hranire cu sirop in mod neglijent se poate trezi cu "albinele negre" care-i golesc stupul de miere. Ele sunt cele mai vizibile, dar in afara de ele sunt multe altele de culoarea obisnuita, cenusie, care trec aproape neobservate.

Stupul care fura este de obicei si foarte bun culegator de nectar, deoarece cauta permanent surse de hrana. Daca nu are ambele calitati nu trebuie selectat.


pus acum 16 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Si eu am auzit de cules la lumina lunii, in nopti cu luna si surse apropiate. Dar cand numai un stup face asta, inseamna ca are niste calitati speciale.
  Ce a spus maximus, era un tip de albine deosebit, care prin aspect i-a atras atentia de a luat acea matca. Sigur ca nu toate albinele negre sunt hoate si nici toate hoatele negre nu sunt din soiul ala.
  A fost pe forum o postare cu un stupar care in cativa ani a pierdut aproape toti stupii, dupa ce a venit in zona un stupar cu albine care furau.
  Instinctul de furtisag dar si cel de aparare sunt si ele criterii de selectie in apicultura.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 16 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Citind postarile, mi-a venit o idee. Daca s-ar putea simula furtisagul la o familie bezmetica, s-ar rezolva o problema, si anume, de regula albinele hoate, ataca matca. In acest caz, hoatele ar ataca mai intai albinele ouatoare, di stupul bezmetic. Ar fi o ipoteza, de a recupera un stup, daca ar mai ramane si albine. Eu personal, pentru ca am o stupina mare, nu as provoca un furtisag, iar unul cu albine putine, nu si-ar permite. Este o ipoteza, care macar merita sa fie discutata.

pus acum 16 ani
   
maximus
Vizitator



dupa cum le-am vazut in noaptea aceea zburand la lumina lunii-era septembrie-intensitatea zborului la urdinis era comparabila cu un cules foarte puternic,ca la salcam,de ex.nu cred ca un asemenea zbor poate fi format din albine negre,batrane,pentru ca era o participare masiva.

    trist este ca nu s-au remarcat in cules,in afara de o ponta impresionanta,din margine in margine si in ramele laterale cate ceva...nimic.mi-au atras atentia ca erau negre si groase,iar matca avea o culoare maronie,si era de asemenea butucanoasa.

    am mai auzit povesti la stupari mai in varsta,care mergeau la calafat acum zeci de ani,si noaptea fiind secretie de nectar permanenta albinele culegeau pana tarziu,iar dimineata plecau inainte sa se lumineze,pe la 4 dimineatza.

    cred ca insusirea de a culege noaptea exista la majoritatea familiilor,si daca stau bine sa ma gandesc,chiar nu imi pare rau ca nu am pastrat matca aceea.


pus acum 16 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Maximus le-a caracterizat bine:butucanoase. Asa arata soiul ala de albine, diferit de ale noastre. Nu este o amenintare, gasindu-se f rar, dovada ca multi stupari nici nu cred ca exista. E doar o curiozitate.

_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 16 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Zborul de noapte la tei este des intilnit,de asemeni se stie caci mirosul puternic le face sa adoarma in flare.Dar in luna Septembrie zbor noaptea cred ca e furtisag.Sunt cazuri in care roi ce pleaca si se stabilesc in padure in scorburi,crapaturi sau alte locuri , nu pot pazi stupul fiind intrarea larga sau multe intrari accestia sunt atacati,de asemeni in Primavara albinele gasesc stupi morti peste Iarna.Astea sunt cazuri in afara de cele provocate de apicultori prin stimulare cu sirop sau neglijenta.Albinele ce au gasit un loc cu miere nu fac pauza pleaca chiar pe ploaie .Daca este luna plina nu-i nici o problema noaptea.

_______________________________________


pus acum 16 ani
   
PricopArthur
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 77
Cand spuneti albine negre va ganditi la rasa sau la albinele inegrite de veninul celor cu care au intrat in conflict?
    Acum 2 ani am pus inainte de iernare ramele de prisos in caturi deasupra stupilor cu albina (izolandu-le bine de fam. de jos). Albinele au gasit o crapatura prin care au golit fagurii. Odata cu acestia 3 fam. din preajma au ramas goi.
    Nu stiu daca albina este hoata sau stuparul neglijent.


pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Insist fiindca iinca mai sunt colegi ce nu s-au pronuntat... Tocmai asta este problema, ce reprezinta aceste albine negre?

Nu stiu vreun studiu sau savant care sa se fi ocupat de aceasta chestiune care incepe sa tina de mitologia apicola. Nu odata am auzit stupari care sa afirme: "Mi-au distrus albinele negre 5 colonii fara sa prind de veste..." sau "Astea negre sunt albine hoate". Nu ma multumeste o asemenea afirmatie, care poate fi usor inlaturata, o Carnica de ex. nu se remarca prin furtisag

Pentru mine, nu e vorba de rasa, ci de albinele hoate care prezinta aripi zdrelita si abdomen negru lucios din cauza deselor altercatii, a inghesuirii in celule dupa nectar. Astea nu-s o rasa, cred ca la pornire este un narav al unor familii. Iar albinele negre sunt culegatoarele mai varstnice, mai pricepute...


pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Intr-o discutie purtata in Germania cu un nene de la institutul lor (un ICDA dar mai pe bune), la intrebarea noastra vv de Crnica si defectele ce pot sa ne surprinda, omu zice:
Carnica este selectata si dupa harnicie si economie.Astfel ea poate deveni usor ceea ce se numeste Hoata.Dar dupa cum posta unul din colegi, la o familie ce are > 10000 indivizi si toate sunt inauntru ok, nimeni nu are ce sa-i faca.
Personal nu ma lovesc de problema furtisag.Si daca eventual este decimata o colonie cred ca este mai bine.Oricum nu merita sa traiasca.

Albinele negre - starea in care ajung albinele muncite in conditii vitrege sau nu.Deasemenea aceasta stare poate fi grabita de factori mecanici, chimici,meteorologici.

Guist


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
genutzu
apicultor

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033
Inafara de faptul ca intradevar albinele hoate pierd foarte repede ,,in lupta,, perisorii si arata negru lucios, ele fiind intradevar cele mai bune cunoscatoare in ale furtisagului, exista un virus numit de catre cercetatori virusul paraliziei cronice ale albinelor care afecteaza albinele si printre alte simptome(tremuraturi,sa.) un criteriu principal de identificare este si cel al pierderii perisorilor devenin foarte repede de culoare neagra ,chiar lucioase. Albinele sanatoase din colonie incearca sa elimine aceste albine pt. a elimina odata cu ele si virusul din stup. Nu de putine ori o astfel de albina bolnava poate fi observata la urdinis fiind trasa si impinsa afara de catre 2-3 albine sanatoase fapt ce poate duce in eroare pe apicultor, acesta crezand ca albina neagra a venit sa fure in stupul respectiv si acum e atacata de paznice. E adevarat ca si cele mai multe hoate au o astfel de culoare . Pt exemplificare vizionati pozele!

mitul

24.5KB


pus acum 16 ani
   
genutzu
apicultor

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033
...........si inca una neagra ce aparent poate fi luata drept hoata, dar de fapt ea este bolnava si ametita vai de capuil ei. Aceste poze le-am observat in primavara asta la doar 2 familii din toata stupina

mitul

25.9KB


pus acum 16 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Sunt soiuri de albine carora literatura de specialitate nu le acorda mare atentie. Am postat si eu candva despre un studiu comparativ al rasei carnica fata de albina caucaziana si cea italiana. Se memtiona anume ca nu s-a luat in studiu albina neagra, fiind un soi prea agresiv. Nu cred ca era vorba de cea neagra-hoata, dar e un exemplu ca rasele neagreate se neglijeaza.
  Eu raman la convingerea ca exista o rasa arhaica de albine care se pot deosebi si anatomic de rasele obisnuite acum la noi si care are inclinatia spre furtisag. Am si vazut asa albine, putin mai robuste ca albinele noastre,butucanoase si tare tupeiste, adica incearca sa intre in stupi fara ezitarile pe care le au de obicei hoatele.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
E cineva sa le aiba in stupina?
Propun sa facem un schimb in primavara, la inceput de aprilie, preferabil direct cu matca sau eventual cu rama de oua...
Sa le vad cum se comporta...


pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Si eu vreau!

_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
A fost o postare a lui Maximus care a adus asa o matca din Maramures (parca) , dar zicea ca a renuntat la soi ca nu era performant vara ci toamna, cand nu mai era cules decat de furat.
  Si eu am avut o familie hotzomana cu multe calitati pe care am tinut-o peste 15 ani. Nu e vorba de soiul albinei negre (desi erau tot negre,dar nu se deosebeau ca aspect de cele comune). Schimba linistit matca, de multe ori pastra o vara doua matci. Gasea cele mai mici gauri la lazile cu miere de rezerva, la cele mai mici incercari de furtisag la el se vedeau albine incarcate. Uneori, toamna umplea fagurii de miere necapacita (ca era tarziu) si ma facea sa extrag mierea necapacita sa nu i se acreasca pe iarna. Avea inca un defect:la controale matca parasea usor fagurele pe care era. De multe ori am adunat-o de pe jos dupa un control. Obiceiul se perpetua si la urmase. Asa l-am si pierdut anul trecut. I-am extras tarziu, cand nu mai avea puiet, mierea necapacita. Am constatat tarziu ca i-a disparut matca. I-am dat alta doar in primavara si am schimbat soiul.

Modificat de stefan1 (acum 16 ani)


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Nu te supara, dar, obiectiv vorbind, prefer sa pun baza doar pe ce spui tu. Urmasele acelei familii cum s-au comportat? Au rezistat vreunele?
Fii atent si daca se manifesta ceva, poate facem un schimb, stupul cu totul, cand ajung cu familiile pe la S II sau III, bineinteles daca esti de acord...
Deja consider ca am de castigat din afacerea asta...


pus acum 16 ani
   
alinndiaconu
apicultor

Din: Targu-Jiu
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 466
eu am vazut albine negre in doua cazuri: la floarea soarelui, cand raman si seara pe palarie, arata si cam uzate si acoperite de polen deobicei..
Si cand ies din stup cu gusa plina de miere furata si au tot abdomen negru lucios, bombat si sboara mai greu..

Modificat de alinndiaconu (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Pt lucky5strike
Familia de albine e un amimal (colectiv) la care ii poti schimba soiul in timpul vietii. Daca i-am schimbat matca  familia s-a schimbat total. Din vechea familie am mai facut de-a lungul timpului roi, (ar trebui sa controlez evidentele pe care le pastrez). De obicei in fiecare an vand parte din stupi si pastrez aceleasi familii de baza. Asa ca nu am nici un urmas de la acea familie.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Foarte reusita categorisirea "animal colectiv"...
Daca mai apare vreunul cu insusiri speciale, da-ne de stire, cum vezi ai deja comenzi... =D

PS: voi, sibienii, mai sunteti capitala europeana? As vrea sa va cunosc pe
sambata/duminica, conduc o excursie de doua zile in Hermannstadt...


pus acum 16 ani
   
Cristian IONITA
apicultor

Din: Bruxelles, Belgia
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3041
vezi ca va concerta Scorpions ....

_______________________________________
in capitala europeana

pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248

Cristian IONITA a scris:

vezi ca va concerta Scorpions ....


Mai Cristi, gramada de lucruri mai afla omul de pe forumu' asta... nevoie mare!
Draga Pupe, niscai geci de piele? Aduc eu de la tabacarii din Craiova?
Ne facem "trantori negri"...


pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Hai cu un telefon cand treci de valea oltului.Eu nu cred ca ajung la concert ca ma pastrez pentru cand vine adidelavalcea si florinsalam.
Dar poate lasi puradeii cu care vi pentru 5 minute si stam la o cafea.Si ca acest mesaj sa fie in ton cu subiectul forumului, la cafea vorbim despre apicultura.

Guist


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
aurelmasca
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 57
salutare

pus acum 16 ani
   
mottymec
apicultor

Din: Iasi
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 137
salutare si bine ai venit printre noi

_______________________________________
Sa fit iubiti si sanatosi, ca doar asa trecem peste toate!

pus acum 16 ani
   
florinradu
apicultor

Din: Slatina
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 157
Ce e cu albinele acestea negre?
Nu sunt albinele batrane, culegatoare iesite la pensie?.


_______________________________________
Voie buna tuturor!

pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Unii dintre noi considera ca e vorba de culegatoarele care se inegresc de la
inghesuiala in celule dupa miere, de la conflictele cu alte albine...

Altii considera ca e vorba de o rasa anume, cu manifestari, porniri mai accentuate spre furtisag,
dar care se intalneste destul de rar.
Eu nu am avut pana acum o familie care sa fi pornit de una singura un furtisag in timp ce restul coloniilor
sa stea calme; si numai in situatia aceasta mi se pare ca poate fi vorba de o rasa...



pus acum 16 ani
   
pirelco
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 254
Albine negre? Mai melifera africana dupa cate stiu eu nu prea sunt pe la noi.Ptr. a vorbi de o specie trebuie ca intreaga colonie sa fii populata cu albine negre... cu matca neagra... Sunt acele matci negre, dar este vorba de carpatina pura. cele blonde , care au prins din ce in ce mai bine au in gena ceva mai mult de la mediterana.. asa cred eu..

pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Uite ca ai adus in discutie ceva la care eu nu am ajuns.
Asa e, albinele negre/negricioase la abdomen sunt de intalnit in fiecare stup, in mic procent.
Ceea ce ne arata ca nu prea exista aceasta rasa neagra, e mai degraba perceptia noastra...


pus acum 16 ani
   
florinradu
apicultor

Din: Slatina
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 157
Am citit si eu topicul si astept sa ma lamuresc la primarara. O sa fiu si eu atent sa observ aceasta problema a albinelor negre.
Daca e adevarat ca sunt rasa si nu sunt culegatoare, atunci avem de ce ne teme,
Daca nu dar, nu avem de ce sa ne fie frica.


_______________________________________
Voie buna tuturor!

pus acum 16 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
ASOCIATIA INTERNATIONALA PENTRU PROTECTIA ALBINEI NEGRE EUROPENE




Conferinta intermationala " Apicultura in secolul XXI" va avea loc in in Rusia intre 19-22 May 2008. Conferinta va avea asistenta Apimondiei, Federatia Internationala a Asociatiilor Apicultorilor si SICAM-Societatea Internationala pentru Convervarea AMM.
Agenda conferintei:
-Starea Apiculturii Mondiale
-Apicultura in Rusia
-Starea AMM
Sint curios daca di Romania participa cineva si daca prezentam si noi referate.
Informatii puteti afla aici.

Domnul drone,va rog dezvoltati subiectul.Multumesc anticipat!


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
drfredtiti
apicultor

Din: Cuzdrioara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 193
Am cumparat in iulie 2004 un numar de 12 roi pe 10 rame, de la un batrin apicultor din zona Dej.Printe acestia am avut unul cu albina neagra,vizibil mai mica in dimensiuni si nu de la faguri vechi, regina in dimensiuni cit una neimperecheata,cu abdomen mic, ascutit si negru, semana mai degraba cu o albina neagra din acelea hoate sau epuizate dupa floarea-soarelui, dar deosebit de prolifica.Am si botezat stupul acesta"furnicar", deoarece erau multe, mici si negre. De cite ori lucram in stupina si ma apropiam de el ma lua cu groaza, avind garantate 4-5 intepaturi.Nu ridicam bine coltul cirpei si pina sa dau cu fum eram deja intepat.Am crezut ca din cauza ca era infometat- cind i-am luat nu aveau miere mai deloc-si o sa-si revina cind o da de bine, da nici vorba, intepaturile erau garantate.Pina la iernare si-a strins singur rezerve foarte bune,iernat pe 6 rame full, in primavara la fel de agresiv.Dezvoltare exceptionala in primavara, al doilea din stupina, in 25 aprilie dat magazia, cladeste 6 rame in magazie 3/4 si 2 de cuib, depune ceva nectar,oua 4 rame in magazie, albina foarte multa.Dupa doua saptamini de ploi, in prima zi cu soare, 8 roi.La citeva zile iese din furnicarul meu un roi cum nu am mai vazut, se aseaza pe un prun la 10 m de stup si pina sa aduc lada sa il scutur vad ca se ridica toate si pe-aici ti-e drumu. Mi-a parut rau dupa el ca ma si vedeam cu 10 rame de cuib si 10 de magazie cladite.
Cind ma duc si ma uit in furnicar, cite o albina ici colo umbla dezorientata, in total au ramas  vreo 2 rame de albina, pe fiecare rama multe botci eclozionate, nu mai gasesc nici o botca capacita. Mai da Dumnezeu in aceeasi zi un roi pe vreo 4 rame pe un stilp de beton din gard. Pun furnicarul linga stup si in fata urdinisului o cirpa alba.Afum si periez cit reusesc si de aici incolo se descurca singure. Roiul dat era cu matca imperecheata , mare si blonda.De atunci nu mai am albine negre, decit de acelea obosite.


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
andrei_salaj
apicultor

Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
acum am apucat sa citesc si eu partea aceasta de forum.....si pot sa ma gandesc ca poate si fam.mea...e tot de aia....anul trecut chiar la salcam era agresiva...nu ma puteam apropia de ea fara masca...am crezut ca e o toana...acum in primavara la fel...are o dezvoltare excelenta.....albina cat cuprinde....miere nu prea aduna.(trebuie stimulata in lipsa de cules...)fura mult...si cam atat...dar e buna de puiet pt format roi artificiali cu matca recordista!!!!!

_______________________________________
"Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."

Telefon:0757732850.
ID messenger:tarba_andy

pus acum 16 ani
   
akmm
CLUB STUPARITUL

Din: Babadag, altitudine 21m
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 731
Mai fratilor da astra e blestem national se zice.Adica neamtu observa ca albina Carnica negricioasa e predilecta la hotie.Da astia nu se mai satura, dupa ce ne-au facut pe noi tigani hoti, observa ca si albina noastra ne seamana....Pai stiti ca fapt divers cate familii au cumparat nemtii de la noi in timpul celui de-al doilea razboi mondial? O groaza.
Eu zic ca albina neagra si pitica apare spre sfarsitul verii datorita stramtorarii celulei cu camasile de peste vara.Adica tot ale noastre sunt, ca doar nu vin cu OZN-ul. Din cati santem pe forum mai nimeni nu zice:Eu am familii negre si ale mele sunt hoatele,Toti ne disculpam, ca si cum am fi vizati.


_______________________________________
Sa respectam albina. E mult mai in varsta decat noi.

pus acum 16 ani
   
ni_nacu
apicultor

Din: 1946, Piatra Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 157
Am cativa stupi cu albine "negricioase", hoate nu am observat a fi, dar de intepat .....vai de cel ce incearca a umla la ele neprotejat !

mitul

36.3KB


_______________________________________
Toate lucrurile mari se nasc din lucruri mici. (Confucius).

pus acum 16 ani
   
ni_nacu
apicultor

Din: 1946, Piatra Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 157
Si asta e la fel de "nervos" .

mitul

33.8KB


_______________________________________
Toate lucrurile mari se nasc din lucruri mici. (Confucius).

pus acum 16 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
si mai mici putin,si matca negricioasa ,micuta si subtirica?
de unde le ai?


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 16 ani
   
ni_nacu
apicultor

Din: 1946, Piatra Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 157
De la un vecin, sunt rele si roitoare, dar scot un cat la rapita daca e pana la 3 km (nu fac pastoral) si unul la salcam...apoi le gasesc numai prin copaci...si din roi, pe la faneata mai scor 2-3 rame,apoi pentru iernat le unific cu altele mai blande,ca-mi ajung 3
"caini de paza".Si celelalte familii sunt cam tot la fel la culoare ,dar sunt pasnice si de le iau din polen cu colectorul nu roiesc.


_______________________________________
Toate lucrurile mari se nasc din lucruri mici. (Confucius).

pus acum 16 ani
   
andrei_salaj
apicultor

Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
asa is si ale mele...cam negricioase...de exemplu alaltaieri nici nu am putut pune colectorul de propolis pe rame...toate au sarit la mine....da au puiet in prostie si roiesc.................!!!!!!!!!11de numa numa

_______________________________________
"Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."

Telefon:0757732850.
ID messenger:tarba_andy

pus acum 16 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Andrei, vezi ca nu au mancare, in stup. De aceea sar pe tine. La fel sunt nervoase, si cand este frig, sau se schimba vremea. Rautatea, privine din alta parte. Mai poate sa fie si de la teama de albine. Stii ca vor sa fie rele, apare o teama, si atunci incep sa muste. Cand sunt rele, stiu ele de ce sunt, si atunci ele trebuiesc lasate in pace. Albinele pot sa atace si matca, proprie.
  Nu este de gluma.


pus acum 16 ani
   
andrei_salaj
apicultor

Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
asa am sa fac...leam dat sirop azi am umblat la ele...a fost soare cules la fructiferi...nici o intepatura...au strans deja miere pe o jumate de rama

_______________________________________
"Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."

Telefon:0757732850.
ID messenger:tarba_andy

pus acum 16 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
centrifuga,ce mai astepti?
vrei sa o iei capacita?


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 16 ani
   
Radomires33
apicultor

Din: lipova.arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 300
eu la inceput cand vedeam albinele negre fara perisori le omoram,bazanduma pe povestiile pe care ni le spunea batrani apicultori,dar de cand am vazut albine negre(urate)fara perisori carand polen de pe papadie nu le mai omor,eu cred ca sunt albine batrane uzate.
si sunt in mic numar in aproape fiecare stup.


pus acum 16 ani
   
andrei_salaj
apicultor

Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
e nuh.............
la 2 fam nu se merita..le las sa stranga doar pt ele o strang...in rest daka ramane cv si pt mine daka nu ele sa fie sanatoase sa o poata manca...


_______________________________________
"Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."

Telefon:0757732850.
ID messenger:tarba_andy

pus acum 16 ani
   
savustanculescu
Vizitator



z

Modificat de savustanculescu (acum 15 ani)


pus acum 16 ani
   
genutzu
apicultor

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033
......si nu uitati de VPC carwe se pare ca este destul de frecvent in ultima periaoda . Cei care nu a-ti citit  uitati-va la postarile facute in pagina 1

Matcile perfect de culoare neagra lunguiete sunt varietatea carpatina a rasei carnica si dupa parerea mea sunt extraordinar de valoroase . Chiar daca nu ajung la o populatie foarte mare sunt in schimb recordiste la productia de miere si se preteaza in mod deosebit pentru stupinele din zona de munte fiind foarte rezistente la nosema si puiet varos. Valorifica bine culesurile chiar pe timp mai rece . Am constatat ca spere deosebire de cele italieane si chiar de cele carnica portocalii( de fapt negru -roscate) dimineata la munte ies cam cu aproape 1 ora , 1 ora si jumatate mai devreme la cules dimineata chiar daca e mai rece si e roua foarte multa .


pus acum 16 ani
   
constantin
apicultor

Din: codlea
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 60
unde gasesc asa ceva, as fi interesat ,gata imperecheate.

pus acum 16 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
mai oameni buni,
prin anii 60-65 se discuta aprins despre albinele negre si albinele galbene
erau de fapt carpatina noastra si ligustica,inca nu se corcisera ca acum,pastoralul era la inceputuri.
Si cum tot tiganul isi lauda ciocanul,de pescari si vanatori nu mai e cazul sa vorbim,stuparii de pe atunci credeti ca se lasau mai prejos?
Cei cu ligustica scoteau mai bine la salcam(de fapt pentru asta fusese adusa),roiau mult dupa aceea,iarna aveau pierderi relativ mari,stupii se depopulau,dar primavara se dezvoltau exploziv si totul se relua.
Cei cu albina autohtona (neagra)  aveau startul mai lent in primavara, la salcam asa si asa,culesul de vara era bun,dadeau un roi sau doi,se potoleau,strangeau pentru iarna, iernau bine side la capat.
Albina nu este neagra,are o culoare intre caucaziana si carnica(carnioliana),marimea intre ele,in rest tot ce stiti din carti.
Stiu astea de la tatal meu care avea carpatine si de la un unchi care avea albine mai galbene.
Din experienta proprie albinele cu toate tergitele(segmentele abdomenului) cenusii iau in primavara startul mai greu,cele cu 1-2 tergite galbui merg mai bine,iar cele cu 3 tergite galbene dupa o vara-toamna secetoasa si hranite cu putin zahar nu apuca luna martie(mor pe fagure cu mierea la nas si cad de pe fagure pe fundul stupului).Mai sunt multe amanunte,rog si pe altii sa completeze.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 16 ani
   
jean
apicultor

Din: com. Rast, jud. Dolj,Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 603
D-le Gica,

De cativa ani buni, eu am luat matci si botci de la Maldaresti.Albina carpatica.La mine in stupi,albinele, jumatate sunt galbene si jumatate sunt negre.Matca este neagra.
Dimineata,albinele, se scoala foarte devreme si pleca la munca si ale galbene si ale negre.
Oare mai exista rasa pura ?

                                                   Jean Deculescu


pus acum 16 ani
   
gabysgg
apicultor

Din: Corbeanca Ilfov
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 323
Nu prea,aveti dreptare si eu am la fel matca neagra dar depune puiet si cu spate galben si neagra ,sau spate galben si depune puiet negru cu predominanta .Asa ca asta este important este sa dea productie sa fie prasitoare si linistite.si sa stiti ca am patit-o de curand cu ac albine negre am avut niste rame cu miere scoase si prin vecini are cine va ac rasa este prapad cu ele au devorat acele rame si nici acum nu am sapat de ele,mai se dau pe la stupi mei,RELE RAU

_______________________________________
"Numai Bine"

pus acum 16 ani
   
gica
Moderator

Din: Bumbesti Jiu (Sadu),GORJ 1954
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3643
Domnule Jean,
Eu am relatat amintirile mele de copil de prin anii `60.Cred ca prin minune la ora actuala se mai gaseste carpatina pura.
In 2006 am luat botci si matci de la Maldarasti.Atentie,ei vand matci selectionate (care e cu totul altceva decat matci din rasa cutare sau cutare)Am avut si eu surprize placute si neplacute cu ele.Nu le comentez,eu am vazut ce am luat si pe ce am dat banii.
Catre domnul gabysgg,
Nu stiu cu ce nu am dreptate,am relatat o situatie de acum 45 de ani.
La ora actuala am si eu niste corcituri prapadite tot ca ale lu` matale.Carpatina am pierdut-o in 97 si nu stiu daca voi mai reusi sa mai vad stupina populata cu ea
Nu ai idee ce am pierdut cu totii.Stupii aia nu aveau puiet varos iar stuparul nu avea abonament la fabrica de zahar.Si mai erau vreo cateva.Da mierea de salcam era mai putina.


_______________________________________
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii  de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu  merge nimic si nici nu stii de ce.

pus acum 16 ani
   
maximus
Vizitator



a fost odata ca niciodata...carpatina pura nu mai cred ca exista de cateva zeci de ani buni.nu am apucat sa o vad in toata splendoarea ei...poate ca e mai bine.cine zice ca are carpatina,doar isi doreste poate sa aiba.

   cu toate acestea,cred in 'purificarea sangelui" la albine.caracterele mai puternice vor domina si vor iesi la suprafata,cu toate amestecurile posibile si imposibile.albina neagra nu este carpatina,iar carpatina este sau a fost albina neagra.paradox si realitate.sanatate


pus acum 16 ani
   
kio
apicultor

Din: Fieni, Dambovita
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 513

Azi am vazut de doua ori in decurs de o jumatate de ora cum 3-4 albine inghesuiau pe scandura de zbor o alta albina. Dupa ce au le-au jos, am vazut ca erau asa cum le-ati descris mai devreme: negre, lucioase, parca ceva mai mici decat o albina normala.


_______________________________________
"Teoria fara practica e stearpa iar practica fara teorie e oarba"

pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la