APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Roxxy22 25 ani
Femeie
25 ani
Cluj
cauta Barbat
25 - 48 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / CRESTEREA MATCILOR / Selectie  
Autor
Mesaj Pagini: 1
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dlor,
In lectura cu creionul in mina a topicului "Cum cresteti matci"(lucrul care tare l-a suparat pe dl Johny) nu am gasit mai nimic despre selectie.In afara de  selectie din familie neroitoare si cu productie de miere pauza.Odata alese familiile de prasila nu face nici un fel de teste asa macar orientative? Selectia insotita de teste minime cu siguranta duce la rezultate bune, nu credeti.Faceti teste minime ?
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
moc_sor
apicultor

Din: iasi
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 177
am sa dezvalui schema de selectie pe care o folosesc eu de peste 15 ani la 70 familii si care dupa mine da rezultate multumitoare ( rezultatele fiind cert influentate de imperecherea naturala). In primul an selectez o matca performera ( care satisface cele mai multe din criteriile de selectie stiute) din care obtin fiice puse intr-un lot de familii ( verific si inlocuiesc pe cele necorespunzatoare pana la sfarsitul anului apicol cu matci din aceeasi serie mentinute in nuclee . In anul 2 cresc o noua serie din matca performera cu care inlocuiesc pe cele ce dau rateuri in lotul de familii si in acelasi timp aleg un grup din cele mai bune familii din lotul respectiv pe care le tin sub observatie( doua treimi din cele din primul an si o treime din anul doi). In anul 3 aleg o noua performera din grupul tinut sub observatie si reiau schema. Astfel cu 4 matci performere din loturi diferite asigur material de inlocuire pentru toata stupina. La 3 ani achizitionez cateva matci din diferite surse pe care le tin pe alta vatra, iar dupa evaluare folosind aceiasi schema obtin o performera cu ,,sange proaspat ",pe care o folosesc in stupina ca sa inlocuiesc linia de matci (generatia a 3 a din linia unui un lot) care s-a dovedit a avea unele tare. Trebuie tiinuta  fisa stupului si o buna evidenta a stupinei.

pus acum 16 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle moc_sor,

Am sa incep postarea prin a spune ca cele ce le voi prezenta le-am facut si ca nu vorbesc discutii.
In linii mari am procedat precum dv diferenta zic ca devine partea interesanta.
“In primul an selectez o matca performera.Eu selectionez 2. Explic: una va fi mama de regine si una de trintori ) ( care satisface cele mai multe din criteriile de selectie stiute” Criteriile pe care le folosesc: 1.rezistenta la boli(rezistenta la varoa,puiet varosetc,care sint controlate in parte de comportamentul igenic-faimosul hyg test),2. Configuratia puietului,3. Temperamentul,4. Productie mare de miere.
“fiice puse intr-un lot de familii ( verific si inlocuiesc pe cele necorespunzatoare pana la sfarsitul anului apicol cu matci din aceeasi serie mentinute in nuclee .” exact dar cu ficele ambelor regine selectionate.Din cite stiu trebuie sa fie minin 3 ca experimentul sa aiba finalitate.
Voi continua.
Cu stima
PS Din 50 de vizitatori numai un singur om face selectie.


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
dragos2006
Vizitator



DACA vrei sa-ti autorizezi stupina ca ferma de reproductie trebuie sa ai un program de ameliorare si selectie , il  gasesti la firma din faget (adm. nu-mi da voie sa ii pun numele si nu inteleg de ce  euro**nig Eurohoni...g tot am reusit !!!) pe site-ul lor si este forte interesant , oricum si ei l-au copiat de la altii...
Nu mai este nevoie sa inventam noi nimic putem lua totul deagata!

Modificat de dragos2006 (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle dragos2006,
Nu incerc sa inventez nimic.Eu folosesc ceea ce a stabilit Brother Adam care in programul lui si ptr mine e suficient. Si eu l-am luat pe degeaba,dar inainte de internet din cartea Beekeeping at Buckfast Abbey.Am postat acest subiect avind convingerea ca tot stuparu’ cu mai mult de 10 familii ar trebui sa faca un program simplu de selectie.Apropo,stiti ca prin1996 sau 1997 in ABJ se vorbea de albina banateana( dar nu romaneasca ci sirbeasca) dar noi vorbim cu eleganta de Buckfast.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Pot exista regine valoroase dar neadaptate unei zone.Am cumparat de la cineva un roi natural pe 7 rame dadant .Fiind asa puternic am pus o lada de16 rame la sfirsirul verii aveam magazia plina rame 3/4 -14 rame .Sunt foarte multumit de felul cum depune oua ,dezvoltare si restringerea activitatii in lipsa de cules.De ce am dat acest exemplu am avut stupi care indiferent ca este cules sau nu ouau si depuneau puiet iar toamna nu aveam mincare pe ce sa-i iernez.Conteaza mult sa aiba o dezvoltare exploziva in primavara sa poti fructifica la maxim salcimul,apoi o dezvoltare ponderata.Nu vi sa intinplat ca 2 stupi de acceiasi putere sa aiba diferenta de miere foarte mare?Practicind selectia ajungeti la rezultate foarte bune.

_______________________________________


pus acum 16 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Azi m-am convins mai mult ca oricand, despre matci.  In primavara, am egalizat familiile cu rame  cu puiet . La un moment dat  toate erau pe magazii. Intre timp, a venit si seceta. Cu toate greutatile unele la aceasta ora au din belsug provizii pentru iarna, iar altele  pe parcurs si-au mancat si puietul. Acele matci nu mai au ce cauta la mine in stupina. Voi face unificari si voi pastra doar pe criterii de delectie matcile.

pus acum 16 ani
   
moc_sor
apicultor

Din: iasi
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 177
eu nu ma chinui sa cresc trantori din considerentul ca acestia se gasesc in numar mare in perioada cand cresc matci, iar in zona unde am stupina se gasesc si alti crescatori mai mari sau mai mici care isi achizitioneaza matci din n suse, astfel ca asupra imperecherii naturale nu am nici un control, teoretic existand posibilitatea ca o matca sa aiba numai parteneri din alta stupina( un criteriu de selectie pentru mine este si culoarea matcii si a albinelor produse din aceasta intamplandu-se sa gasesc familii ,,mozaic" unde este certa imperecherea cu trantori din alta stupina), dar daca matca imperecheata are insusiri bune ramine daca nu, ,,zboara".
Se stie ca selectia adevarata se poate face numai prin inseminare artificiala sau in izolare cea naturala,  la mine totul este la risc existand permanent pericolul de a pierde o linie buna de matci,dar aleg si eu ce mi se pare mai bun si merg inainte.


pus acum 16 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle moc_sor
Sint unul care crede ca trintorii sint tot atit de importanti ca si reginele.Selectia familiilor mame de tritori este tot atit de importanta ca si selectia mamelor de regine.Sint de acord ca insamintarea artificiala (subiect interesant) se apropie de perfectiune si ca Sue Cobey si Harry H. Laidlaw Jr. fac un lucru de toata lauda.Nu uit totusi ca tot mai mult in bransa stuparilor se acrediteaza ideea foemarii unor cooperative-vezi pe cei din HIP si(daca nu gresesc) din tarile nordice- care au obtinut rezultate demne de luat in seama. Repet, placerea de a astepta sa vezi o regina care se intoarce de la zborul de imperechere si bucuria care o simti cind vezi ca incepe sa oua si mai mai ca e asa cum ai gindit nu are egal.Pot face o comparatie? E acelasi lucru ca si cind discutam acum fara sa ne vedem dar sint convins ca daca am fi impreuna am lega prietenii si am avea ce sa ne spunem.Dar back to work.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
dragos2006
Vizitator



nu uitati ca in occident cine creste matci numai asta face si o face f. bine, cine face miere face numai asta si o face bine , daca vreti profesional nu poti sa le faci pe toate odata , pe mine unul ma intereseaza numai mierea si polenul iar in fiecare an cumpar matci sau roi cu care improspatez materialul  genetic.

pus acum 16 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle dragos2006,
Nu uit si aveti dreptate.
" daca vreti profesional nu poti sa le faci pe toate odata" Sint totusi stadii prin care trebuie sa treci ca la sfisit sa stii ce sa ceri in afara de clebra: Vreau o regina buna.Ca sa stii ce sa ceri trebuie sa sti despre ea. Un ghid al cumparatorului care cuprinde o serie de intrebari iar la pct-ul 4. cuprinde:"Do you test your breeder queen colonies for hygenic behavior using liquid nitrogen?""Va testati familiile mame cu testul hyg folosind azotul lichid"(trad la repezeala-sensul)sau pct 6"How do you manage your drone population in your drone mother colonies?"Cum dirijati (minuiti)populatie de trintori in familiile mame de trintori? Mai sint dar nu e cazul.Oare poti pune aceste intrebari daca nu cunosti macar putin din hatisul acestei nobile pasiuni.Vorbeam de trintori si am incercat sa spun citeceva,chiar daca nu practic mi se pare macar interesant.Imi cer scuze era doar parerea mea.
Mai ramine un subiect care mi-ar fi placut sa-l dicutam aceea a impatirii stuparilor care(parerea mea)ar trebui clarificata.
Ar mai fi o intrebare dar nu vreu(O lamurire) sa va supar ptr ca nu asta e intentia.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dlor,
Selectia este totul in orice program de crestere a reginelor.Selectia o definesc ca o masurare a insusirilor oe care le dorim incorporate in viitoarele noastre regine.Oricare dintre noi doreste ca viitoarele regine sa aiba niste calitati care,cred ca sint general valabile si care  ar trebui sa fie prioritati. Iata citeva pe care le socotesc importante:
1.Rezistenta la boli cum ar fi:Varoa,loca am si eu,puiet varos etc Aceasta  este controlata in parte de comportamentul igenic  al familiei de albine
2.Puiet compact si viabil.O viabilitate mare a puietului creste eficienta si productia unei familii
3. Temperamentul familiei
4.Productia de miere care este corolarul selectie dar care este rezultatul a mai multi factori,unii dintre ei mai sus amintiti.Acestea sint calitatile ptr care selectionez. Necesita putina munca dar ,la sfirsit,cred ca merita.
Socot ca selectia care tine seama doar de caracterul inclinatiei de roire este neconcludenta,facindui pe multi sa uite ca acesta este modul de inmultire a familiei de albine iar sa stopezi aceasta mi se pare o pierdere de timp.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Teste ptr Selectie

Cred ca rolul unui crescator de regine este sa se documenteze din cele mai credibile surse pe care sa le aplice in programul sau. Socot ca fara a face un minim de teste(nu acelea facute din documentatie dupa ureche si cu dispozitivul “ochioscop”) sint o pierdere de timp si o fraereala a clientului cind vinzi de ordinul sutelor.Incerec sa prezint citeva teste pe care le fac din 1999 atunci cind imi cresc 10-15 regine.Mentionez ca le-am facut nu spun dupa ureche,avind si dovezi.

TESTUL PTR COMPORTAMENTUL IGENIC
Ptr comportamentul igenic exista mai multe metode de testare.(Era sa uit:a nu se confunda cu curatenia pe care o fac in stup multe albine cu testul igenic).Toate metodele de testare se bazeaza pe principiul pe indepartarea puietului capacit omorit deliberat, in cel mai scur timp si in cantitate cit mai mare. Desi au fost clasate deja la fapt divers sint totusi f importante,nu ca zice drone1952 ci ptr ca toti crescatorii care sint cit de cit seriosi de pe tot globul le fac.Se decupeaza o bucata de fagure cu puiet capacit de 10/10cm si se pune in frigider ptr 12 h. Dupa trecerea celor 12 ore se pune bucata inapoi de unde a fost decupata.Se cerceteaza dupa 24 h  sa se vada cit din puietul mort a fost indepartat din celule.Daca dupa 24h a fost indepartat 90% sau mai mult atunci familia este socotita igenica.
Sint convis ca f. multi vor spune ca e greu de realizat,ca e pierdere de timp etc. zic sa gideasca putin mai mult, poate,poate..
Mai exista alaturi de metoda amintita si inghetarea cu azot lichid despre care scrie dn Marla SpivaK in cartea sa “Hygenic Queen”(Regina Igenica).In esenta rezultatul este acelasi.
Poate altadata voi scrie despre Metoda Acului.Asa ii spun eu.
Cu stima
PS.Cred ca e cazul sa acceptam ca e si un altfel de stuparit. Schimbarile cimaterice si pesticidele ne obliga sa ne reconsideram modul de lucru cu albinele noastre.Trebuie sa invatam un altfel de stuparit.


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
maximus
Vizitator



din observatii proprii pe dadant,o familie recordista care merita sa fie selectata avea cateva caracteristici importante:

     coroane late de o palma deasupra puietului

     propolizare redusa

     paradoxal poate pentru unii-ponta medie.imi placea enorm sa vad fagurii din cat albi,cu cateva albine pe ei.incat mereu ma intrebam cine a bagat mierea aceea

      instinct redus de roire

      instinct slab/inexistent de cladire a libilor de ceara te miri pe unde
 
      ies la zbor dimineatza foarte devreme

Ca o paranteza:inclin sa cred ca este o legatura intre claditul de faguri aiurea prin stup si instinctul de roire.cele mai roitoare albine pe care le-am avut din alte parti faceau acest lucru permanent,si mi-au roit si de 2 ori intr-un an,o data in mai la pomi fructiferi,si a doua oara la jumatea lui iulie.deci roiul din mai a mai roit odata in iulie.fenomenul s-a intamplat in Borsa-Maramures,cu albine locale.


pus acum 16 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Viabilitatea puietului

Alt test mentionat este testul de viabilitate al puietului.Exista unele presupuneri ca albina ar putea sa aiba o gena letala care cauzeaza asa numitul puie mozaic atunci cind doar 50% din puiet supravietuieste.Nu am in intentie sa intru in explicatii savante “sex allele”, “trintori diploizi” ca nu e cazul si imi ia timp.
Selectia trebuie sa aiba in vedere o viabilitate mare a puietului care creste eficienta si productivitatea familiei.
Cum testam viabilitatea puietului?Faceti un paralelogram de carton care sa cuprinda 10 celule pe o latura si 10 pe cealalta , in total 100 de celule in interiorul paralelogramului.Ca sa determinati viabilitatea puietului plasati paralelogramul peste suprafata puietului capacit,numarati cite celule goale aveti pe care le scadeti dintr-o 100.Rezultatul este viabilitatea puietului.
La rezultatul testului de vitalitate al puietului intra in joc o sumedenie de factori consanguinitatea,etec…Crescatorii nostri de regine stiu acesti factori.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dlor,
Acum ca dl porojan e pe lista neagra(apropo, ce inseamna asta? ca nu are dreptul sa posteze?) Pot sa-mi pun incaodata intrebarea:de ce crescatorii de regine nu posteaza la acest subiect.Am facut greseli,nu sint lucruri interesante sau....
Multumesc celor care au avut rabdare sa ma ajute.Oricum ma mai supotati f putin timp,am sa revin dupa ce crescatorii de regine mai fac greseli,ca asa se feresc.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dlor,
Incerc sa inchei si subiectul acesta,oricum pe f putina lume pasioneaza. Incep sa-l regret pe porojan.Se pare ca selectia in majoritatea cazurilor tine de un singur lucru:daca familia e neroitoare atunci o selectez.
Testul de temperament
De si eu un test destul de simplu la care se stiu toti are citeva operatii standardizate.Un lucru interesant: Familiile cu rezistenta la boli sint si foarte agresive(s-au au fost in timpul experimentului) Oricum e o idee pe care am auzit-o si pe la noi are un simbure de adevar .
N-am sa spun ca un test savant foloseste IZOPENTYL(componenta a veninului de albina).Testul mai simplu se bazeaza pe deschiderea stupului si se fac 5 teste la o zi interval dar le stiti asa ca voi sari peste ele. Da, dar se tine cont si de starea coloniei, de timpul cind faci testul:primavara sau vara etc
Ce sa va doresc: albine rele sau albine bune?
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Ar fi f multe aspecte de care sa se tina cont la o selectie. Putini dintre stuparii de rand pot face o selectie riguroasa. De exemplu nimeni nu zice nimic de durata de viata a albinelor. Ar fi si greu, ca variaza f mult si depinde de multi factori. Ex de carnica se zice ca traieste cu 5-8 zile mai mult ca alte soiuri. Asta e imens, ca e exact perioada de culegatoare.
  Se poate face, totusi, o selectie de bun simt. Familiile care aduna cea mai multa miere sunt favoritele. Langa aceasta calitate semai tine cont de rezistenta la iernare, la boli, blandetea, instinctul de aparare ,de roire etc.
  Se pot face selectii si dupa alte criterii:-cantitatea de polen adusa , pt cei care colecteaza polen
                                                        -suprafata de puiet pt cei care vor sa recolteze laptisor sau apilarnil
                                                        -gradul de propolizare la cei care colecteaza propolis
                                                        -chiar agresivitatea luata drept calitate pt cei care colecteaza venin


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 16 ani
   
moc_sor
apicultor

Din: iasi
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 177
Apropo, in legatura cu durata de viata a albinelor am facut cu ani in urma un test involuntar care m-a contrariat. Am dus intr-o locatie, unde mergeam doar ocazional, un roi prin Iunie si la o vizita la inceputul lui Iulie am observat ca matca s-a pierdut, albinele tragandu-si botci de salvare. Din lipsa de timp am ajuns pe acolo la inceputul lui August cand situatia era urmatoarea: roiul besmetic, matca noua lipsa (pierduta la imperechere probabil), oua si puiet de trantor in diferite faze de dezvoltare, coroane cu miere existente. Din comoditate si neavand ce castiga sau pierde nu l-am desfiintat. In Septembrie la strangerea recoltei am mers mai des in acel loc si am avut ocazia de a observa evolutia roiului besmetic. La prima vedere populatia parea la fel de numeroasa dar la o privire mai atenta se vedea ca trantorii erau majoritari dar au  disparut in masa dupa jumatatea lui Septembrie, ramanand o mana de albine si catva trantori care au supravietuit pana la primele brume din Octombrie. Concluzia e ca in acest roi au fost albine care au supravietuit peste 50 -60 zile cu toate ca au avut activitate ( au adunat miere, au crescut puiet (trantori) si au facut si celelalte munci in familie). Ma gindesc, oare ce stimul din starea de anormalitate le-a facut sa supravietueasca atata timp?

pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Poate fiindca nu trag in besmetic asa cum trag intr-un stup unde e matca. In besmetic sunt sute de oatoare, dar nu toate ouale lor apuca sa devina larve, multe nici nu sunt viabile. Albinele se menajeaza un pic, nu au de hranit intr-una rama plina de larve.

pus acum 16 ani
   
mos miere
Vizitator



Pentru ca am vazut ca nu s-au prea inghesuit oamenii cu postarile am sa va spun ca toate testele mentionate de tipul cu nume drone le-am facut in urma cu 4 ani cind spre bucuria mea am avut ocazia sa lucrez cu 2 stupari din State citeva luni.Pe bani buni americanesti.Cel mai mult ma enerva testul Hyg dar in ultima parte a testelor am capatat ceva pricepere. Credeti-ma pe cuvint ca sint interesante si obtii informatii care te ajuta cu conditia sa stii ce vrei.

pus acum 16 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle mos miere,
Ma bucur ca ai lucrat "Pe bani buni americanesti"si ai invatat. Cred ca mai mare cistig ai facut invatind.Niste teste de selectie te pot invata multe dac intr-adevar te pasioneaza albina.Am citeva exemple care sustin cele afirmate dar asa cum ai spus nu prea pasioneaza pe nimeni daca nu ... dar sa lasam. Vorbim pe messenger.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dlor,
Ca sa sustin cele spuse la postare anterioara am sa pun o intrebare retorica.Ce va spune afirmatia:”Din ce tratam impotriva parazitilor din ce obtinem albine mai slabe si paraziti mai puternici.” Scuzati-ma ca nu e intrebare de profesionist.Are legatura cu selectia.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619

drone1952 a scris:


Din ce tratam impotriva parazitilor din ce obtinem albine mai slabe si paraziti mai puternici.


Afirmatia are mult miez.
Daca am lasa albinele sa se confrunte mai mult cu parazitii, s-ar evidentia familiile care ar ajunge la un modus vivendis cu acestia. Fie vor avea paduchi mai multi dar i-ar suporta, fie ar limita intr-un fel numarul acestora. Nu poate fi vorba de eliminarea totala a tratamentelor, dar de limitarea lor. Eu tratez de varroa doar odata toamna, cu grija sa nu mai fie puiet capacit in momentul tratarii si doar in cazuri excaptionale fac alte tratamente. Nu fac pastoral si asta ma ajuta.            Albinele schimba des generatiile si adaptarea se face in timp mai scurt decat in cazul omului.
  Am cunoscut pe cineva care se lauda ca are albine care se despaduchiaza. Au auzit nemtii de aceasta si i-au solicitat colaborarea la un institut de cercetari. A dus acolo un numar de familii si le ingrijea cum voia el, dar strict supraveghiat de un neamt. Nu avea voie sa faca nici un tratament antivarroa. Dupa un timp unele familii mureau. Avea voie sa duca din tara alte matci pe care le considera el rezistente. Experimentul a durat multi ani, cred ca pana a murit si stuparul. Deci unii cheltuiesc bani si pentru astfel de cercetari.
   Cat priveste paduchii (dar e valabil la orice agent patogen),dupa tratamente raman numai cei mai rezistenti. La ei adaptarea e si mai rapida, ca schimba foarte des generatiile. Dupa o vreme ne trazim ca trabuie sa marim dozele de tratament pentru a avea efect sau chiar sa schimbam tipul de medicatie.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 16 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle stefan1,
“Daca am lasa albinele sa se confrunte mai mult cu parazitii, s-ar evidentia familiile care ar ajunge la un modus vivendis cu acestia. Fie vor avea paduchi mai multi dar i-ar suporta, fie ar limita intr-un fel numarul acestora.”Da aveti dreptate albinele vor ajunge la un modus vivendi cu parazitii care oricum este mai bun decit sa obtinem albine mai slabe si paraziti mai puternici.La aceasta concluzie au ajuns cei care studiaza comportamentul si viata albinelor care traiesc in salbaticie.In tarile in care s-au facut studii pe albinele care traiesc in salbaticie cercetatorii au ajuns la concluzia ca nr familiilor in salbaticie nu a scazut cu toate ca ele nu au fost tratate de Varoa, spre exemplu si cele tratate unele chiar mor spre mirarea noastra.De la aceasta si de la altele au inceput sa se faca aceste teste care spun ceva.Eu le-am amintit pe cele pe care eu le-am considerat mai importante.Mai sint o sumedenie (nu panaceu universal)dar care este bine sa le faca un crescator de regine nu sa se cramponeze la a le selectiona dupa dispozitia la roire si sa se laude cu acasta.
“A dus acolo un numar de familii si le ingrijea cum voia el, dar strict supraveghiat de un neamt. Nu avea voie sa faca nici un tratament antivarroa.”Cred ca va referiti la Alois Werner(sper sa nu gresesc numele) care are 700 de familii si care le ingrijeste asa cum spuneti.Am citit cartea si e f interesanta.(o brosura de citeva zeci de pagini care se pare ca-I intereseaza pe americanii din HIP si nu numai). Da este adevarat ir pe englezeste aceasta se numeste “grooming behaviour”. Interesant, am putea vorbi despre aceasta,dar daca n-am experienta cum spun gurile rele,ma opresc aici.Pacat ca doar citiva par a fi interesati.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
D-l Drone zice: "Cred ca va referiti la Alois Werner(sper sa nu gresesc numele) care are 700 de familii si care le ingrijeste asa cum spuneti."
  Nu stiu amanunte. Am inteles ca era un institut de cercetari. Isi permitea sa plateasca deplasarile din Romania si,probabil, o suma pentru stupar. Era prin 1990. Nu stiu daca a colaborat si inainte. Am vazut poze de acolo. Stuparul a murit de cativa ani.
  Cat priveste protectia impotriva agentilor patogeni, exista mai multe moduri de abordare. Referitor la patologia umana, un studiu englezesc arata ca omul pierde printr-o exagerata protectie antiseptica. Sistemul imunitar are nevoie de socuri pentru a-si mentine vigilenta si a-si intarii puterea de reactie.


_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 16 ani
   
drone1952
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 675
Dle,
Citeste te rog direct de la sursa la adresa:[url] citeceva despre subiect.Discutam mai tirziu, eu plecind in concediu, n-am sa fiu asa de coerent in postari.
Cu stima


_______________________________________
Drumul de la posesor de stupi la stupar e lung si anevoios!


pus acum 16 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
dupa o scurta disputa cu mos miere si trimiterea subsemnatului spre acest dopic,tin neaparat sa postez:
-selectia o cunosc extrem de putini la noi, iar din postari se observa gusa plina a doua trei personalitati- ceilalti 0, in mod special eu;
-romania are cei mai multi doctori in apicultura care cunosc selectia[majoritatea obtinindu-si in domeniu doctoratul], vorbesc despre fenomen si condamna buckfastul, dar nu fac nimic pentru formarea selectionerilor;
-majoritatea celor care cunosc selectia au invatat-o prin fortele proprii- autodidacti, lucru in exterior si nu au interes sa-si creieze concurenta in bransa;
-cred ca exista potential privind formarea de selectioneri bine pregatiti si chiar in scurt timp.
Solicit pe aceasta cale parerea mosului si drone privind organizarea la C-ta a
cantonamentului lotului national de matcari in anul 2008[octombrie-noiembrie]
cu plata profesorilor[ mosului si drone] miere revenindu-mi sarcina sa adun 25 de doritori in selectionare.CFPDR C-ta asigura diplome recunoscute national si international.
Hai la selectie fratilor.


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Fara doar si poate cele de mai sus denota preocupare si seriozitate la o mica parte dintre noi.
Lipseste o selectie ca la carte facuta cu buget si oameni dedicati pe peoblema.
Ani trecuti am fost pe la germania sa vad cum se face la ei.Am prins "usi deschise" la institutul german.Sunt acolo oameni care se ocupa special si aplecat pe problema.Apicultori iau material genetic fara sa-si puna intrebari.Uni "marca" banu pentru regini de prasila.Acstia de regula sunt cei ce o fac intensiv.Iar cei cu hoby sau in dezvoltare, cumpara regini de productie care sunt undeva la 10 Euro.Deci cam ca la noi.
Cine in tara asta selectioneaza Carpatica?
Ce pret are la o regina de prasila?
Ce calitati (destinate productiei) a reusit sa fixeze?
Cine stie daca la ICDA mai exista o linie cat de cat stabila? Ma refer daca mai au o Carpatica cu calitati fixate si oare cum se poate ajunge la ea?
Vreau prea mult?


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Complectare.
Se poate extrage din postarile dumneavoastra de mai sus pe acest subiect, nemultumirea ca nr, celor care-si dau cu parerea pe selectie este extrem de mic.
Dar domnilor ce sa scrie cele cateva sute de "listaci" ce sunt obisnuiti cu munca'n camp la sute de famili , obisnuiti sa se tarasca pe sub tot felul de harburi si ce cunosc intim traiul in conditi medievale?Ce sa scrie ,sau cum sa inteleaga dedesupturile si chichitele genetici cei ce inteleg perfect limba carutasilor ce trec prin fata stupinei cand le dai drumul la albine?Cum sa inteleaga sau sa-si dea cu parerea pertinent un apicultor ce inca nu stie aportul de gene dat de regina sau trantore?
Si, cred, ca nici nu-i treaba lui.El trebuie sa ramana cel ce poate controla 50 de famili  /zi in orice conditii(frig,nema cules,burnita etc).Sa ramana cel cu palmele cat blidul de ciorba de fasole cu tarhon.
Si sa se ocupe de selectie cei cu mai multa minte decat muschi.Cei ce au documentatie sau acces facil la ea (net).Si nu doar au biblioteca plina dar si capacitatea de a intelege ce scrie acolo.
Astazi insa nu prea stim cine sau cum il cheama pe unul sau pe celalalt.
Deacea parca mergem legati la ochi cu apicultura asta.

Un palmaci


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985
Genetica e buna dar trebuie sa fie bun si testat si doctorul ce o intrebuinteaza.Vaca a fost inbunatatita genetic pina a inebunit,Daca facem o selectie sa respectam niste reguli de baza,selectia sa se faca pe baza de performanta si cit mai variat sa nu se ajunga la cosangvinizare.Sa se respecte adaptarea la zona unde este ceruta matca[O matca fie ea cit de buna ,nu se aclimatizeaza asa rapid }Experientele sa le faca cei ce produc matci si sa livreze matci corespunzatoare  apicultorilor.

_______________________________________


pus acum 16 ani
   
stefan1
apicultor

Din: sibiu 1953
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 619
Adaptarea la zona este un lucru foarte important. Slovenia, patria la Carnica, tara mare cat un judetz, are 4 linii de albine adaptate la 4 zone climatice si de relief.

_______________________________________
O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata.

pus acum 16 ani
   
mos miere
Vizitator



Valter, trebuie sa calificam citeva lucruri: Discutia cu dumneata sa incadrat din punctul meu de vedere in parametri unei discutii normale,fiecare sustinindu-si punctul de vedere. Fata de a fi calificat bou(bine n-a spus-o a pus numai o poza cu o cireada de vaci-in care cred ca erau si boi) discutia cu tine a fost susur de gagica. Scriindu-mi asta spui ca as fi”cistigat”NU,fals, a ajuns la concluzia ca selectia este necesara si ca trebuie facuta pe niste palire noi in pas cu timpul(nu cu moda).Lucrul ma bucura si atat.
In postare ati atins un punct drag mie : menirea centrelor de cercetare la noi institutul cu pricina(nu spun nume ca am inteles ca nu se spun decit vreo 2 3 unanim  aceptate).Totul mi se pare invaluit intr-un mister maimai ca ar fi noi mason(Daca sint masoni pe forum sa nu creada ca-I jignesc,ci am dat  un exemplu clasic e secretomanie).O sa apara acum cineva care o sa spuna ca se lucreaza(celebrul fate ca lucrezi).Pentru mine nu lucreaza ptr ca nu am vazut nimic publicat,ceva care sa informeze pe cei prosti despre ce e vorba in propozitie. Zic ca se poate discuta despre cum e privita in lumea civilizata in care zicese ca e-am inscris si noi de un an(nu suna oribil) cercetatorul are intr-o parte crescatorul de regine iar in cealalta stuparul cu1,3,9 100…500 de stupi care vede ce au facut cei 2 intelectuali si le spune cum apare in practica munca lor. E o rela tie cu dus intors. Daca ma poate combate cineva s-o faca dar nu numai ca sa faca postari(acestea cu postarile e unul di secretele samnaturii mele atit de mult apreciate are o timta precisa doriti sa stiti tinta intrebati).
Cantonamentul Lotul national de matci la Constanta. Idee grozava. Dar as zice o intrunire la care sa aiba acces cit mai multi care doresc sa se informeze.Cred ca se vor gasi amatori. Ar fi minunat si atunci as pute spune  ca Si aici exista apicultori si in Romania. Ar fi ptr cei din Constanta al 2 lea mare lucru dupa ce au facut asociatia de apicultori zonala. Tot respectul.(ar mai putea fi discutat ,dar mi se pare ca pui boii-daca tot m-a facut Olteanu bou-inaintea carului incercind sa faci ceva national inainte de a avea structura formata la nivel local). Desi nu as avea dragoste sa vad pe multi de pe forum dar ptr a cunoaste pe multi care merita respect as face-o. Multumesc, mie albinele imi produc si asa selectionate dupa prostii cum spun unii incit sa-mi permita sa ma intilnesc cu prieteni stupari de oriunde din tara democratica Romania si nu numai,si n-am sa vin cu mina goala,nu vin cu vin, vin cu rachie. Problema care se ridica este ca eu n-am titluri de doctor, entomolog,nu pot acorda nici macar diplome, ci doar sa string mina si sa le spun ca bine au facut ca au venit. Eu pot vorbi de mine,despre modul meu de lucru,despre a ceea ce m-au invatat altii si nu in ultimul rind despre ce am citit(destul zic eu,ca sa spun si la altii-o fac acum pe forum) si nu obisnuiesc sa ma dau zgobiu afirmind lucruri pe care le-am auzit si pe care nu le stapinesc numai sa par intelectual. Deci ca sa concluzionez vin oriunde e intrunirea. Pe drone intreaba-l dumneata ptr ca se pare ca desi are capul bine mobilat e totusi un ranchiunos(Sper ca nu se supara). mos miere


pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Mosule,
te rog fa ceva crestineste.Uita domne de chestia aia cu "fulga"Ca eu citesc tot ce scri ale matale si altii.Si daca sari de la o idee la alta . la procesorul pe care-l incing de 20 ani nu mai inteleg nica.
Te rog io.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
mos miere
Vizitator



pupemea, stiu ca a ierta crestineste dar trebuie si lui sa-i spuna cineva verde in fata, dar lasa-l in durerea lui. Gind la gind cu bucurie, dupa ce am zis ca incepem chiar daca numai noi doi. Aseara am primit pe email un zic eu studiu de C Draganescu intitulat"Minimizarea sau interzicerea substituirii raselor locale cu rase de import" Ma bucura sa vad ca in sfirsit cineva se ocupa serios de asa ceva. Dupa micile mele cunostinte in Franta(vezi albina normanda-cunosc un normand care e fan inrai  si care poate sa-ti spuna orice ca te apuci sa-si schim stupina) in Anglia, in alte multe tari au inceput sa se pasioneze de albinele locale. Cred(parere personala)ca a trecut vreme maximei care zicea" o regina este buna care este buna in orice areal"Cred ca merita sa ne ocupam de ea(biune daca nu ma baneaza  lucky5strike  ca vad ca el e tartorele aici). Dumneata ai vreo carpatina prin stupina?mos miere

pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Nu la productie.
Ci undeva la "adapost".l
Dar as cumpara una de prasila.Numai nu stiu daca am curaj sa umplu stupina.Nu ma pot juca.Ultima oara la Maldarasti la intrebarea noastra care sunt criterille de selectie, raspunsul a fost:"Noi tragem din aia mica si neagra" Acuma ca o glumit sau nu, eu asa am plecat de acolo.Adica  Fulga.Am venit vaca si am plecat Bou)
Deasemenea am cerut o regina din care sa tragem si noi.Un F zero.Ni s-a spus ca doar institutul are voie sa detina asa ceva.
Ce pot eu sa fac mosule?tre musai sa manance si gura la copii mei ceva!


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
tica.schiau
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 4
buna dl apicultori.am si eu o intrebare ptr. ce-i care au folosit in stupina lor matci ca carpatina,carnica,buckfast,etc.care sint diferentele dintre ele,ponta,productie,agresivitate,consum de mincare peste iarna,etc.cred ca sint destui apicultori care au comparat si au ajuns la o concluzie si care ar fi ce-a mai indicata matca ptr tara noasta.

pus acum 16 ani
   
filip
apicultor

Din: stupii in jud. ARAD
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1985

tica.schiau a scris:

buna dl apicultori.am si eu o intrebare ptr. ce-i care au folosit in stupina lor matci ca carpatina,carnica,buckfast,etc.care sint diferentele dintre ele,ponta,productie,agresivitate,consum de mincare peste iarna,etc.cred ca sint destui apicultori care au comparat si au ajuns la o concluzie si care ar fi ce-a mai indicata matca ptr tara noasta.

Ce te faci daca intru-n areal ai introdus matci de un anumit fel[nu dau nume]si peste un anumit timp 2-3 ani nu mai dau randamentul scontat?Acceiasi treaba o face si vecinul tau fara sa-ti spuna,eu consider ca pina nu-i ceva cert in decurs de cel putin 5-7 ani pina se vede cum merg descendentii e riscant sa incerci marea cu degetul.Fiecare are familii recordiste de unde sa obtina matci si sa faca selectii,eventual sa faca schimb pentru evitarea consangvinizari.A da vina numai pe matci nu-i corect mai intra in calcul si priceperea apicultorului.


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Domnule Tica,
Bine ati venit.Sunt convins ca aveti suficiente informati sa impartasiti cu cei ce sunt pe forum.Deschideti ranita si desertati.
In privinta diferentelor de albina, ideea este urmatoarea:
In lipsa unui material selectionat in tara.Vorbesc de material la vedere, nu ca are badea Gheorghe selectionat dupa ureche sau domnul X selectionat dar fara garantaie.Deci in ceea ce priveste productia , apicultori au nevoie de siguranta.
Acestea fiind spuse, iata si diferentele:
Un Buckfast sau o Carnica intrate in tara sunt, sau fac ceea ce au spus producatorul ca fac.Adica culeg in conditii vitrege, ponteaza bine,nu roiesc ca naiba si sunt rezistente la boli.Mai putin Buckfast care are probleme cu puiet varos.
Cand vom avea o carpatica fixata pe cel putin aceste caractere, vom exporta mataci EG.Deocamdata nu exporta nimeni.De ce?


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Domnule Filip
Cine spune ca daca intri cu Carniole stai 4 ani sa vezi cum se aclimatizeaza?
Iei nene o regina fecundata artificial si tragi din ea pana la epuizare.
Si niciodata nu tragi din fica ei.
Apoi daca cei de la ICDA nu scot nimic pe piata dai fuguta la Germania si mai iei o susa.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
tica.schiau
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 4
iti multumesc dl pupemea de raspuns(adevarul este ca de la tine asteptam rasuns)de foarte mult timp va urmaresc discutile si mi se par foarte costructive,nu am intervenit nici o data ptr. ca nu imi plac discutile in contradictoriu si cei care fac pe destepti si le place foarte mult sa intepe.ranita mea este mica dar cred ca este plina cu ce trebuie.as vrea sa le spunem la fiecare rasa avantaje si dezavantajele.parerea mea este ca nu exportam carpatina prt ca este foarte putin cunoscuta peste hotare,iar ptr noi sint foarte putini care produc si ce-i care produc au o calitate indoielnica.

pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
"frate" Tica,
Nu exportam Carpatica deoarece nu-i selectionata.Si deci nu prezinta garanti.
Dar in rest exportam Curve sau te miri ce mailati ori mai ingusti la minte.Deasemenea daca are valoare si un film despre un avort iasa afara.Vezi filmul lui Mungiu.
Deci.Cine trebuia sa se ocupe de problema selectie , o papat banii babacului.
De ce crezi ca o "mierlesc" stupari pe capete?Eu am cumparat de cand ma apucai de apicultura, 4 stupini cu furculita de descapacit cu tot.De ce?Pentru ca respectivi eraui ai nimanui pe lumea asta.
Mergem inainte.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
tica.schiau
apicultor

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 4
acest fenomen o sa fie tot mai des si foarte multi o sa renunte la apicultura ptr ca apicultura nu mai aduce venit.este o meserie frumoasa dar cei care traiesc din apicultura trebuie si sa faca venit

pus acum 16 ani
   
genutzu
apicultor

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033
Mai fratilor, sa va spun cum sta de fapt treaba la mine in stupina. Nu pot spune ca am la toate familiile cele mai bune matci posibile , da io va spun care e situatia la mine. Acum 8 ani mai aveam doar 12 familii de albine supravietuitoare dupa cei 4 ani de scoala pe care ii facusem departe de albine. Erau chiar niste familii care erau rezistente , reusind sa supravietuiasca fara ingrijire aproape 4 ani. (fara ingrijire intensiva). La mine in oras este un domn profesor(tot de biologie) de vreo 76 de ani acum, si cu o practica in apicultura de peste 40 de ani. Omul este foarte studiat si tot timpul a incercat o selectie la el in stupina. Ce pot spune despre matcile lui e ca sunt schimbate de el aproape in fiecare an daca nu cel mult la doi ani. El creste matci prin metoda gospodareasca ( cred ca este cunoscuta ) an de an din familiile cu cele mai bune insusiri(prima calitate fiind productia de miere si apoi anecbalia).Toate matcile din stupina dansului sunt d culoare neagra, lungute chiar nu subtirele, deci chiar frumoase Chiar am postat foto cu astfel de matci.
Am luat de la el 4 matci fecundate demult cu care am format roi si vreau sa va spun ca ma fost foarte multumit. Actualmente 80% din matcile mele sunt negre in totalitate, si sunt foarte multumit de randamentul pe care il dau. Bineinteles am continuat selectia in producerea matcilor avand la baza aceleasi caracteristici. Am mai cumparat matci si de la Iasi de la pepiniera de la Poieni, pe care le-am ales tot de culoare neagra . Vreau sa va spun ca nu pot spune cu exactitate ce rasa sunt matcile mele( desi cam 99% zic ca sunt carpatine dupa comportament) pentru ca nu pot spune ca stiu care sunt caracteristicele exacte ale diferitelor rase decat dupa morfologia externa si nu dupa unele masuratori si indici care se fac (ex:lungimea trompei, aripilor, nr de hamulii la nivelularipilor etc.)
Ce pot spune despre albinele mele e ca au o dezvoltare foarte brusca primavara,in luna aprilie pur si simplu explodeaza( la sfarsitul lunii) si reusesc sa ma duc cu 90% din stupina pe 20 de rame la salcam I ( la mine salcamul I este pt dvs., cei care mergeti la calafat salcamII)

Anul acesta am achizitionat pentru comparatie si 4 matci Ligustica Aurea care s-au comportat pana acum foarte bine, baiu tre sa-l vedem in primavara . Pana acu ligustica a avut cea mai mare cantitate de varroa deoarece tratamentele de la sf lui iulie si inceputul lui august au fost total ineficiente, ele avand o cantitate foarte mare de puiet pe cand la cele Carpatine zic eu( sun sigur ca sunt carpatine in proportie de 99%) in acest moment se afla intr-o perioada de regres al ouatului, acesta reluinduse in decada a doua a lunii august cu putere.
Vreau sa va spun ca sunt destul de agresive, dar foarte mult conteaza si modul de lucrula ele. Eu prefer o albina usor mai agresiva dar foarte harnica. Sa stiti ca chiar daca matcile sunt in marea majoritate negre albina e sura si nu neagra, deci nu e vorba desprea misterioasa rasa ancestrala locala de cul;oare neagra. Reginele le cresc pe vatra si nu mai am stupi in imprejurimi decat vreo 5 familii la un vecin care le are tot de la mine .
Corcirea intre cele italiene noi aduse si cele carpatine ale mele nu este posibila deoarecedin cele italiene nu trag pana cand nu le urmaresc inca vreun an, si merg in pastoral
  Mie imi plac aceste carpatine deoarece sunt rezistente la boli si la iernare, fac coroane de hrana in jurul puietului si au o ponta frumoasa. Uite un exemplu>:

selectie mai fratilor, spun cum sta fapt treaba mine stupina. pot spune toate familiile cele mai

67.4KB


pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Frumoasa rama.Si recunosc stilul de lucru.dar ce ne facem daca nu toti avem un prof de bio.lanaga noi?
Iar in cea ce priveste explozia in primavara, intrebati o Carnica (sora buna cu carpatica) daca aveti ocazia.
Rama expusa arata bine.Eu o prefer pe cea din Avatar.Este nevoie de coroane dar le prefer sa fie in cat.
Apropos cea din avatar este tot de la o Carpatica?Daca da in ce perioada o fost insamantata?De mult ma mananca sub limba sa stiu.
multumesc


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
moc_sor
apicultor

Din: iasi
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 177

genutzu a scris:

Corcirea intre cele italiene noi aduse si cele carpatine ale mele nu este posibila deoarece din cele italiene nu trag pana cand nu le urmaresc inca vreun an, si merg in pastoral
  >:

????????trantorii celor italiene sunt castrati? sau  noile matci carpatine care le cresti au sansa sa se imperecheze cu ei?


pus acum 16 ani
   
genutzu
apicultor

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033
Pt moc sor
de crescut matci cresc pe vatra de acasa , iar ceilalti stupi merg in pastoral!


pus acum 16 ani
   
genutzu
apicultor

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033
Uite alte rame cu puiet de la jumatatea spre sfarsitul lunii august

selectie uite alte rame puiet jumatatea spre sfarsitul lunii august

77.4KB


pus acum 16 ani
   
genutzu
apicultor

Din: Tg Neamt/jud Neamt
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1033
Rama din avatar este din primavara , inainte de montarea corpurilor superioare, in timpul ponmilor fructifei si a papadiei, iniante de plecarea la salcam!

pus acum 16 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1186
Dupa cate cunosc, omologarea internationala a rasei carpatina nu a fost posibila deoarece cei care au evaluat-o au spus ca este o carnica aclimatizata la spatiul carpato-danubiano-pontic, cu mici diferente fata de carnica, dar prea mici pt a fi considerata o rasa aparte.

_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Pt Genutzu.Fara comentari.
Pt  Pab.este adevarat ca arealul carniolei se intinde si in Ro.Carpatica fiind un ecotip.Si sunt de parere ca cei responsabili,sa se ocupe de protectie.Deasemenea ,cred ca o corcitura va disparea in timp daca nu aduce ceva + la calitatea ,rezistenta ,productivitatea in stupinele noastre.Pana una alta stuparul este pus in fata unei alegeri.Ori are chef ,bani si timp sa seletioneze, ori se apuca de productie pentru a rezista pe piata.

Salve


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1186
Pupemea, ce fel de matci ai in stupina comerciala?

_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 16 ani
   
maximus
Vizitator



genutu,cate rame ai asa pline intr-o familie,si cum stau cu instinctul de roire?

pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Karniole.
parte  Sklener si parte Peshetz.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
mos miere
Vizitator



Acum du pa ce matci are dl pupemea in stup sa mergem cu energie mai departe.
Am sa mai continui sa mai scriu niste consideratii despre selectie  sa-mi mai scol in cap pe alti nu ptr a parea baiat destept ci ptr a face loc unor pareri personale dar care vad ca se practica all over the world, devenind o practica uzuala.Cauzele care audus la o selectie in care pe linga celelalte insusiri ale albinei testul igenic a devenit un test cheie sint bolile care(daca tot vorbim de globalizare) s-au globalizat(vezi exemplul Havai) si au devenit tot mai agresive.
Unchiu, sint de acord ca selectia si studii asupra albinei se fac in laboratoare. Nu pot sa cred ca institutul nostru ICDA nu face studii si nu face selectie riguroasa bazata pe studii de genetica, cu insamintari artificiale(celebrele AI sa II) ptr ca trebuie sa existe un aparat de insamintare artificiala.Si  ca sa-mi urmez gindul am sa spun ca revistele de specialitate  au o rubrica cu nume Apicultural Research mai pe romaneste Cercetari apicole sa stiu eu stuparul mos miere si sa vada ce mai cauta sa studieze domni cercetatori.Iar daca tot ne am intors cu fata catre apus de ce nu am intoarce si asta.
Si ca sa inchei apoteotic am sa spun ca cercetare de dragul cercetarii e ca literara arta ptr arta.Cercetarea socotesc ca se face ptr albine si ptr apicultori care pot sa-ti evalueze tie cercetatar munca in fct de rezultatele obtinute de el, e celebrul triunghi:cercetator, crescator de matci stupar. Ptr el cercetator eu mos miere apicultor trebuie sa fiu acela care sa-I spuna daca rezultatele muncii lui sint OK.. Este o parere personala bazata pe multa lectura si pe zeci de exemple ale altora urmata de o practica modesta dar concludenta cel putin ptr mine. Chiar nu cer nimanui sa ma creada poate sa ma combata,la obiect, cu exemple.N-am sa va mai stresez cu selectia desi as mai putea spune citeceva dar mai bine sa ne oprim ca luam piinea cercetatorilor.mos miere
PS nu am nici cea mai vaga intentie sa-mi schimb stilul iar daca ma va bana lucky5strike(ca vad ca el comanda) paguba-n ciuperci


pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Ar fi cazul sa te trimit unde ti-e rostul cu tapii si sacul in spinare... Asta fara sa am neaparat sentimentul ca le salvez painea cercetatorilor.

Fiecare crescator face selectie in general dupa aceleasi principii, dar fiecare avem detaliile care fac diferenta. Arealul geografic nu este identic, materialul cu care lucram este de obicei diferit, metodele sunt diferite, chiar si obiectivele selectiei nu sunt chiar aceleasi.

Spre exemplu, testul igienic. Orice familie care indeplineste o conditie esentiala de selectie, de exemplu productia mare de miere, trece acest test cu brio. Larvele puse la test, ca e vorba de celule capacite si intepate, ca e vorba de un petec de fagur cu larve moarte sau cu puiet varos sunt scoase imediat. Dar de la testul igienic pana la rezistenta la Varroa, singura mare provocare asupra albinelor noastre, mai este cale lunga si oricum, poate ca nu intrecerea de a scoate mai repede larvele afectate ne va indica o posibila vulnerabilitate a Varroa sau ne va arata albina capabila sa tina paduchele in frau. In privinta acestui parazit, rama claditoare, un procedeu mecanic, face mult mai mult decat orice test igienic.

Directiile selectiei dupa mine sunt cateva si corespund unor necesitati de actualitate:
1. avem nevoie de o albina capabila sa reziste Varroa;
2. avem nevoie de o albina buna producatoare de miere;
3. avem nevoie de o albina care sa fie blanda sau sa se mentina la nivelul multumitor al unei carniole.

O seara placuta!


pus acum 16 ani
   
mos miere
Vizitator



Incepeti sa veniti la sentimente mai bune dar ptr prof ar trebui practica. Dar acum sa devin serios si sa incerc iar sa fac, si asta numai ca nu m-ati banat, la modul la care face cineva care vrea sa selectioneze ori ca e cercetator ori ca e agamiu ca mine cum zici dumneata.
Te hotarasti ce albina vrei sa ai, adica ce sa culeaga: te-ei profilat pe miere in bulk atunci o selectezi di cele care au aceasta calitate, daca te-ai profilat pe cules de polent atunci te profilezi pe cele care  culeg polen peste media stupinei, , daca te-ai profilat pe miere in sectiuni atunci selectionezi albine care capacesc rapid mierea pe care o culeg, depozitata in sectiuni. Repet ce am mai scris dar poate ati citit in diagonala. In momentul in care te-ai hotarit si ai selectate un grup de regine care satisfac nevoile (miere in sectiuni, polen sau ce vrei sa aduni) treci si faci testul igenic. Apropo ptr aceste are o excelenta documentare John Keffus pa care ar fi trebuit sa-l scrii cind ai alaturat Malka cu JL de alataieri.
“Dar de la testul igienic pana la rezistenta la Varroa, singura mare provocare asupra albinelor noastre, mai este cale lunga si oricum, poate ca nu intrecerea de a scoate mai repede larvele afectate ne va indica o posibila vulnerabilitate a Varroa sau ne va arata albina capabila sa tina paduchele in frau. “ Ei aici esti in eroare. Contrazici numai ptr ca a scris asta mos miere dar gresesti. Uita-te sa vezi ce zic baietii altii decit mos miere. Ati auzit de SMR (Suppressed Mite Reproduction),  aveti cunostinte despre asta? Ati luat cunostinta de linia Minnessota? Ce exemple sa va mai aduc. O femeie care s-a ocupat de aceasta se numeste Marla Spivak. Cunoasteti ca Primorsk de la rusi a ajuns la americani  si ca o studiaza. Pot sa mai stau la dispozitie cu informatii dar numai in cazul in care doresti sa stii, in cazul in care te dai zglobiu uita. Incearca sa vorbesti la obiect,ptr ca ai obiceiul sa baleezi numai ca lucrurile sa fie in favoarea ta, nu cumva sa-ti stirbesti aura de mare maestru.
Seara placuta!
PS de ce aveti nevoie dv e una, alti au alte preferinte.


pus acum 16 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1186
Mos miere, nu stiu de ce te umfli atat, nimeni nu vrea sa te taie. Scrie domnule ce doresti, si lasa la latitudinea oamenilor daca apreciaza sau nu, nu-ti mai face atata vant precum calul. Personal, fara suparare, din postarea de mai sus, lunga, cam fara coerenta, fara tinta, nu-i gasesc miezul.

_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 16 ani
   
mos miere
Vizitator



pab, imi pare rau, chiar nu am scris ptr dv, am raspun postari.Nu ma umflu, ci incerc sa spun citeva lucruri care poate va scapa sau incercati sa banalizati postarea. Pai problema asta este chiar oameni apreciaza, dumneavoastra unu nu ati apreciat. Chiar e o chestie personala. Repet, nu incerc sa ma umflu, incerc sa spun sa arat celui care m-a facut bou cu lucrurile nu stau chiar asa. Nu am vazut nici o postare atunci de la dv. Personal, fara suparare ar fi fost interesant sa postati atunci nu despre umflare ci bun simt.

pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Daca ai ciuli urechile cum trebuie la regulile forumului, ai vedea ca exista o comanda "raportati" prin care orice user jignit de un post poate reclama acest lucru, fara mare tambalau.
Eu nu am vazut vreo raportare sa vina de la tine.


pus acum 16 ani
   
mos miere
Vizitator



pab,te rog frumos sa ma ierti,dar acum f. serios as dori sa va intreb ceva. Va rog sa nu va suparati. Citind acum 20 dinpostarile dv, pe sarite, si impresia mea e ca sinteti prin meserie ori direct implicat in lucrul cu albina sa in meserie care are legaturi puternice cu albina prin natura lucrului.Gresesc?intreb asa sa ma verific pe mine nu pe dv. Chair dac nu raspundeti nu face nimic mai incerc.Va rog sa nu credeti ca o fac la deruta sau ca nu doresc sa va jignesc. mos miere

pus acum 16 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1186

mos miere a scris:

Acum du pa ce matci are dl pupemea in stup sa mergem cu energie mai departe.
Am sa mai continui sa mai scriu niste consideratii despre selectie  sa-mi mai scol in cap pe alti nu ptr a parea baiat destept ci ptr a face loc unor pareri personale dar care vad ca se practica all over the world, devenind o practica uzuala.Cauzele care audus la o selectie in care pe linga celelalte insusiri ale albinei testul igenic a devenit un test cheie sint bolile care(daca tot vorbim de globalizare) s-au globalizat(vezi exemplul Havai) si au devenit tot mai agresive.
Unchiu, sint de acord ca selectia si studii asupra albinei se fac in laboratoare. Nu pot sa cred ca institutul nostru ICDA nu face studii si nu face selectie riguroasa bazata pe studii de genetica, cu insamintari artificiale(celebrele AI sa II) ptr ca trebuie sa existe un aparat de insamintare artificiala.Si  ca sa-mi urmez gindul am sa spun ca revistele de specialitate  au o rubrica cu nume Apicultural Research mai pe romaneste Cercetari apicole sa stiu eu stuparul mos miere si sa vada ce mai cauta sa studieze domni cercetatori.Iar daca tot ne am intors cu fata catre apus de ce nu am intoarce si asta.
Si ca sa inchei apoteotic am sa spun ca cercetare de dragul cercetarii e ca literara arta ptr arta.Cercetarea socotesc ca se face ptr albine si ptr apicultori care pot sa-ti evalueze tie cercetatar munca in fct de rezultatele obtinute de el, e celebrul triunghi:cercetator, crescator de matci stupar. Ptr el cercetator eu mos miere apicultor trebuie sa fiu acela care sa-I spuna daca rezultatele muncii lui sint OK.. Este o parere personala bazata pe multa lectura si pe zeci de exemple ale altora urmata de o practica modesta dar concludenta cel putin ptr mine. Chiar nu cer nimanui sa ma creada poate sa ma combata,la obiect, cu exemple.N-am sa va mai stresez cu selectia desi as mai putea spune citeceva dar mai bine sa ne oprim ca luam piinea cercetatorilor.mos miere
PS nu am nici cea mai vaga intentie sa-mi schimb stilul iar daca ma va bana lucky5strike(ca vad ca el comanda) paguba-n ciuperci


Mos Miere,
La aceasta postare am facut referire in interventia mea de mai sus. Nu stiu cine va jignit, nici cand a facut-o, sigur as fi intervenit. Nu am nimic cu dvs, nu am nici un interes. Insa observatiile din postul anterior raman valabile, fiti mai concis, prea va pierdeti sau sariti de la una la alta.
Da, sunt veterinar si apicultor, nimic nou sub soare.


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 16 ani
   
lucky5strike
CLUB STUPARITUL

Din: Craiova
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 3248
Nu s-a inregistrat nici o raportare.

pus acum 16 ani
   
mos miere
Vizitator



Dle pab, va multumesc ptr raspuns,a fost o intrebare la lectura a f putine postari care mi-au dat aceasta impresie.Nimic de genul de misto ssau bataie de joc.Nu, nu ati fi intervenit asta e impresia mea,Inainte de a scrie astea, l-ati fi putut intreba pe sefu moderator si in virtutea principiilor clamate ati fi luat masuri. Dv nu puteti face nimic decit la nivel declarariv.
Poate mai concis nu cred ca e cazul am sarit de la una la alta ptr a incerca sa acopar cit mai multe, dar va promit ca n-am sa mai sar. Sa nu va mai deranjez cu ele ca sa nu ma mai umflu atit ca poate ma taie cineva. Socotiti postarea ca una normala fara sa aduc nici o jignire sau acuza. No offence!


pus acum 16 ani
   
pab
apicultor

Din: Buzau-Bucuresti
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 1186
Desi sunt off topic, va spun ca nu am un sef moderator, si daca postez ceva o fac din convingere, ca asa cred eu, nu ca-mi impune cineva.Va asigur cu toata taria ca, daca mi-ar impune cineva cum si ce sa scriu maine as zbura de pe forumul asta fara sa ma uit inapoi.
Scrieti in continuare despre apicultura si nu mai fiti atat de sensibil
Cu stima,


_______________________________________
Drd.Med.Vet. Poncea-Andronescu Bogdan
Bucuresti-Buzau
0721.269.791

pus acum 16 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Deci?Unde am ramas?


Mosulica.Diminutiv de Craciun.Fac si eu apel.hai domne la taifas despre gaze.Ca vine  primavara si nu mai ie nimeni pe ci.Am asa un gust amar dupa unele mesaje.Chiar nu merita.Cateodata parca cereti o banare cu rugaminti.Pai de Craciun se fac alte daruri si se mai iarta lumea se mai pupa.
Hai dati mana si pupativa.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la