APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Roxxxi23
Femeie
23 ani
Neamt
cauta Barbat
23 - 52 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR / cum sa unesc doi roi... unul poate fi bezmetic..  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Laur2ro
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 22
Am o familie pe 6 rame (un roi la pachet cumparat in iunie), la care totul pare a fi normal (cam patru rame de puiet, regina OK dar nemarcata, asa ca nu o pot gasi usor - de fapt deloc).

Mai am o familie (roi) pe 4 rame, fara oua, cu cativa decimetri patrati de puiet capacit, cateva larve batrane, fara oua. Printre altele, pot sa zic ca am mai gasit si doua celule cu puiet de trantor capacit in celula de lucratoare si o botca de salvare (in mijlocul fagurelui) mica si goala. Familia are ceva activitate de cules (chiar si polen), si construieste mici bucatele de fagure intre rame (care au fost asezate un pic labartat). Eu as zice ca nu-i bezmetica, dar intr-un topic anterior toata lumea care a vazut niste trantori in celula de lucratoare a zis ca e naspa. Cam ce parere aveti de asta?

Presupunand ca nu e bezmetica, as vrea sa le unesc. Cam ce sanse are unul care n-a facut o unire niciodata sa-i iasa bine din prima? Adica sa nu se incaiere albinele si sa nu "dispara" matca la stupul care e ok. Stupii sunt orizontali, asa ca metoda cu hartia de ziar intre corpurile de vertical cade. Ma gandeam sa incerc cu tuica (tot cineva de pe forum zicea ca unifica mirosul cu tuica), sa pulverizez toti fagurii din ambele familii si sa-i alatur pur si simplu. Ar merge? Si inca ceva: ce se poate intampla daca ii unesc si stupul e bezmetic (are albine ouatoare)?


pus acum 16 ani
   
cristi x
apicultor

Din: Calarasi
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 404
o metoda simpla fara absolut nici un risc este trecerea stupului pe care doresti sa-l lichidezi in partea opusa fata de stupul care preia albina. operatia o repeti la 2-3 zile. explicatia consta in faptul ca albina lucratoare se va intoarce dezorientata si incarcata si va intra in stupul mai apropiat. avand hrana va fi acceptata de noua famili. cand vor ramane f putine albine le poti stropi cu ceva sirop diluat si baga pe inserat dupa diafragma.
singurul inconvenient este efortul mai mare pentru mutarea stupului.


pus acum 16 ani
   
maximus
Vizitator



metoda scrisa de tine cristi nu se aplica in conditiile de acum.albinele nu mai au cules,si risca omul sa ramana fara ele de tot

pus acum 16 ani
   
Laur2ro
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 22
Multumesc pentru idei!

Totusi, stupii sunt foarte diferiti din punct de vedere al culorii, formei urdinisului, scandurii de zbor. Merge faza cu asezatul unuia in spatele celuilalt?

Modificat de Laur2ro (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
Nelu
apicultor

Din: Barlad
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 121
Nu in spatele celuilalt ci lateralŞ in satnga respectiv in dreapta lui.
Maximus are dreptate, dar albinile zboara totusi si cele care se intorc nu cauta stupul (dupa culoare, forma, scandurica de zbor, urdinis, etc) ci locul de unde au plecat. Gasind locul gol, fara stup, vor zbura un timp in jur, apoi vor intra in cel mai apropiat stup. Daca ai posibilitatea sa muti stupul odata pe zi in stanga si in ziua urmatoare indreapta, etc, dupa 7 zile stupul plimbat va ramane cu albina foarte putina, care poate fi introdusa in stupul fix dupa ce rama a fost stropita cu tuica (eu folosesc sirop si tuica, pe inserat)
Succes!


pus acum 16 ani
   
Laur2ro
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 22

Nelu a scris:

Daca ai posibilitatea sa muti stupul odata pe zi in stanga si in ziua urmatoare indreapta, etc,


Aaaa, pai ziceti asa.... acuma inteleg ideea (si multumesc frumos de explicatii). O sa pun si niste poze: asta este roiul "puternic" (un roi la pachet cumparat in iunie, care a trebuit sa-si construiasca singur toate ramele, pentru ca nu am avut rame cladite sa-i dau)

cum unesc doi roi... unul poate bezmetic.. nelu scris: daca muti stupul odata stanga ziua urmatoare

54.1KB


pus acum 16 ani
   
Laur2ro
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 22
Si asta e regina lui (nu toate ramele sunt asa goale, in caz ca va intrebati ) ):

cum unesc doi roi... unul poate bezmetic.. asta regina lui (nu toate ramele sunt asa goale, caz

49.1KB


pus acum 16 ani
   
Laur2ro
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 22
Asa facea la sfarsitul lui iulie (din cauza caldurii, nu pentru ca roiau):

cum unesc doi roi... unul poate bezmetic.. asa facea sfarsitul lui iulie (din cauza caldurii, pentru

54.1KB


pus acum 16 ani
   
Laur2ro
apicultor

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 22
Asta e matca stupului slab (am gasit-o pana la urma); le-am stimulat in ultimele doua saptamani si a ouat destul de bine (pe vreo trei rame din patru):

(roiul e luat de la un apicultor din zona, sunt mai rele decat cele cumparate la pachet, si au o placere deosebita in a lipi rame adiacente prin punti de ceara - desi ramele sunt la "distanta regulamentara" )

cum unesc doi roi... unul poate bezmetic.. asta matca stupului slab (am gasit-o pana urma); le-am

55.4KB

Modificat de Laur2ro (acum 16 ani)


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la