balasbebe
CLUB STUPARITUL
Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 5335
|
|
Zaharul tos, se foloseste, dupa marele cules, daca se extrage tot. Ca sa nu simta albinele lipsa culesului, se pune zahar, umezit cu apa. De regula cantitatea de zahar, este de 2 kg., si apa cat sa cuprinda, si sa intareasca zaharul. In cazul de fata, si mai ales in aceasta situatie, eu nu recomand sa fie folosit zaharul, fara sa fie dizolvat in apa, si fara sare de lamaie, Helas, sau otet alimentar. Veti risca, sa vedetzi in celule granule de zahar, neinvertit, iar iarna sa avetzi probleme serioase. Toate aceste "curiozitatzi", mai ales, pentru incepatori sunt "periculoase". Cei care vor sa faca experiente nu au decat sa incerce. Mai bine, ramanetzi o seara, la stupina, administrati siropul mai tarziu, pana dimineata albinele il cara, si nu sunt probleme. Sa nu lasatzi pe capace urme de sirop. Daca mai curge pe jos, nu sunt probleme, caci furnicile, si viespii ajuta, adica ling , si pe dimineata este totul ok. Pana in stup este puiet, albinele nu stau in ghem si lucreaza si noaptea. Eu anul trecut am facut hraniri la 250 de familii, in fiecare zii la jumatate din stupina, ca nu reuseam mai mult, dar nu am avut probleme cu furtisagul. In zona, mai exista 2 stupini, si nici acestia nu au intampinat probleme in ceea ce priveste furtisagul. Stuparul neglijent, lazile sparte, urdinise largi sunt pe primul loc in crearea furtisagului. Sfatul meu este sa nu risipiti zaharul, fara sa-l dizolvati. Eu folosesc doar apa rece, fara sa o mai incalzesc, la care adaug, 0,5 gr. sare de lamaie. Concentratia o stabilitzi singuri. Eu dau zahar 1,6 kg. zahar la 1 litru de apa, si nu mai mult de 600-1000 gr. la familie, in functie de puterea fiecareia, si nu mai tarziu de 5 septembrie. Dupa aceasta data folosesc rame cu miere descapacita, dupa diafragma.
|
|